Ministerie van Financiën

Geen dubbel voordeel bij investeringen in zeeschepen

Nieuwsbericht | 28-11-2009 | Belastingen op inkomen, winst en vermogen

Staatssecretaris De Jager van Financiën wil voorkomen dat er een onbedoeld dubbel voordeel ontstaat bij investeringen in zeeschepen. Het gaat om het gecombineerd inzetten van de willekeurige afschrijving en het tonnageregime.

De Jager verduidelijkt dat de willekeurige afschrijving wordt teruggenomen wanneer er binnen 10 jaar wordt overgestapt naar het tonnageregime, waarna er alsnog wordt afgerekend. Hiermee wordt een onevenredig fiscaal voordeel voorkomen. De verheldering wordt opgenomen in een ministeriële regeling die per 1 januari 2010 zal ingaan.

Tijdelijke willekeurige afschrijving
De uitvoeringsregeling willekeurige afschrijving is bedoeld om investeringen in bedrijfsmiddelen te stimuleren en is onderdeel van het pakket aan maatregelen om de crisis te bestrijden van het kabinet. Investeringen in zeeschepen vallen onder meer onder deze regeling. Door de willekeurige afschrijving kunnen bedrijven investeringen die in het kalenderjaar 2009 plaatsvinden in twee jaar afschrijven, maximaal de helft in 2009 en de helft in 2010. In twee jaar mag iedereen die deelneemt aan de investering een evenredig deel van de totale kosten van een zeeschip aftrekken van de belastingen. De toekomstige winsten lopen daardoor op en worden alsnog normaal belast. Per saldo is er dus vooral sprake van een liquiditeits- en rentevoordeel om de zeescheepvaart te stimuleren.

Het tonnageregime
Het tonnageregime is een regeling waarbij ondernemers in de zeescheepvaart ervoor kunnen kiezen hun winst te bepalen op basis van de nettotonnage (vervoerscapaciteit) van hun schepen. Dat gebeurt dan in plaats van de winst uit normale bedrijfsuitoefening, die meestal hoger is.