Terugblik op de hoogwatercrisis van 1995


Historische vereniging Numaga organiseert lezing en debat, met o.a. Ed d'Hondt en Gerard van de Ven

NIJMEGEN, 20091118 -- Historische vereniging NUMAGA organiseert lezing en debat over de hoogwatercrisis van 1995, in LUX, Nijmegen, zaterdag 28 november 2009, 10.00-12.15 uur In januari-februari 1995 steeg het waterpeil in de grote rivieren van dag tot dag. Het water reikte tot de kruin van de rivierdijken. Bestuurders in de regio besloten tot een grootscheepse evacuatie van meer dan 200.000 mensen uit de Ooijpolder bij Nijmegen en grote delen van het Rivierenland. Op televisie waren dramatische beelden te zien van soldaten die zandzakken op de dijken gooiden, bewoners die met hun hebben en houden de wijk namen...

Bij gelegenheid van de presentatie van het Jaarboek Numaga 2009 (thema: Nijmegen en de Waal) organiseert de vereniging Numaga een lezing en forumdebat over de hoogwatercrisis van 1995. Hoe ernstig was de situatie werkelijk? Was de evacuatie, achteraf bezien, wel echt nodig geweest? Hoe kwam het besluit tot stand en welke overwegingen speelden een rol? Wat was de rol van Nijmegen en zijn burgemeester daarin? Hoe verliep de samenwerking tussen de diverse bestuurslagen? En wat heeft men van die crisis geleerd?

Prof.dr. Gerard van de Ven zal een lezing houden over de achtergronden en het verloop van de crisis van destijds. Aansluitend is er een forumdebat met betrokkenen van destijds: mr. Ed d'Hondt (vm. burgemeester van Nijmegen), mr. Ed van Tellingen (vm. burgemeester van Tiel), ing. Wim de Gaaij (destijds wnd. dijkgraaf van het Polderdistrict Maas en Waal) en Gerard van de Ven. Het debat staat onder leiding van dr. Paul Voestermans.

Gerard van de Ven (Breda, 1941) was tot 1 november 2006 bijzonder hoogleraar waterstaatsgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft met name onderzoek gedaan naar het rivierbeheer in Nederland.

Debat in LUX, Mariënburg 38-39, Nijmegen, zaterdag 28 november 2008, 10.00-12.15 uur, gratis toegang.

Historische Vereniging NUMAGA





Ingezonden persbericht