Ingezonden persbericht


Plantaardige winterdecoraties als antwoord op kerstversieringen

Het antwoord op de overdadige kerstartikelen: Plantaardige kunst! Probeer deze winter eens iets anders dan anders. Maak uw huis en interieur sfeervol met rest- en snoeimateriaal waar u uw eigen vorm aan geeft. De gehele maand november kunt u in De Tuinen van Appeltern kunstobjecten van onder andere plantaardige materialen bewonderen. Kom vernieuwende ideeën opdoen voor de meest gezellige tijd van het jaar.

Rest- en snoeimaterialen
De Tuinen van Appeltern wil laten zien dat u kerst ook op een andere manier kunt beleven. Dit doet zij door kunstwerken tentoon te stellen van plantaardige restmaterialen. Toon van Ooijen, dé decorateur van Appeltern, heeft samen met meester-binder Toon Langens uit Riethoven, diverse manieren bedacht om decoraties te maken van rest- en snoeimateriaal. Toon en Toon hebben elkaar leren kennen op (tuin)beurzen waar zij beide actief waren in het aankleden van onder andere stands. Het werk van beide heren ligt dicht bij elkaar en daarom is een samenwerking op decoratief en kunstzinnig gebied een voor de hand liggende keuze. Het werk van Toon Langens is onderscheidend en kunstzinnig. "Ik gebruik diverse materialen die ooit de moeite waard zijn geweest om voor te bukken en het op te rapen", zo verwoord Toon zijn materiaalgebruik. "Deze eenvoudige en alledaagse materialen geef ik een eigen vorm waardoor ze kracht en verbeelding uitstralen". De werkwijze van Toon van Ooijen lijkt op die van Toon Langens. Voordat materialen uit De Tuinen van Appeltern worden afgevoerd zijn ze eerst bij Toon langs geweest, hij bekijkt of er nog iets bruikbaars tussen zit voor een decoratie. "Ik geef natuur op deze manier een tweede leven", aldus Van Ooijen.

Diverse bind- en wikkeltechnieken
Beide arrangeurs geven aan dat de decoraties die met kerst aangeboden worden vaak niet creatief genoeg zijn. Het materiaal wat gebruikt wordt is voorgekauwd en het dient snelle en opzichtige doelen. Door iets nieuws te maken met plantaardige materialen gaat een product leven en krijgt u een ander effect, wat ook heel gezellig en sfeervol kan zijn tijdens de feestdagen. Enkele voorbeelden hiervan zijn sterappeltjes in plaats van kerstballen en nieuwe varianten voor de traditionele spar. Niet alleen de gebruikte materialen zijn anders, ook de techniek waarmee deze geordend, geschikt en gebonden zijn is nieuw. Welke technieken er ook gebruikt worden, Toon en Toon zorgen er voor dat tere en kwetsbare materialen, als vruchten, niet beschadigd raken en hierdoor langer houdbaar zijn. Toon Langens gebruikt tape, stof en ijzerdraad en met speciale bind- en wikkeltechnieken maakt hij er een decoratie van wat valt onder de categorie kunst. "Ik gebruik graag snellere technieken", aldus Toon van Ooijen. "Zo is er een mogelijkheid om decoraties te spijkeren. Mijn techniek levert snel resultaat op en laat simpele ideeën zien". En dat is wat de arrangeurs beide willen; laten zien dat u met eenvoudige materialen, slimme oplossingen en een minimum aan middelen een leuke versiering in elkaar kunt zetten.

Winter Masterclass
Tijdens het slotweekend op 28 en 29 november kunt u onze arrangeurs aan het werk zien. Zij reiken u dat weekend diverse tips en adviezen aan zodat u thuis zelf een plantaardig kunstwerk kunt gaan maken. Er wordt uitleg gegeven over de diverse bind- en wikkeltechnieken en de gebruikte materialen komen aan bod. De arrangeurs zullen tijdens het slotweekend kwetsbaarder en vergankelijk materiaal gaan gebruiken. Het zal in dezelfde trant blijven als de tentoongestelde werken maar er komen meer bloemen in naar voren. Het doel van de Winter Masterclass is het aandragen van nieuwe en moderne alternatieven voor de traditionele kerstboom. Er zullen dus veel werken en technieken getoond worden om rond de kerst het huis mee te decoreren.

Wilt u met kerst eens iets anders? Bekijk dan de plantaardige winterdecoraties in De Tuinen van Appeltern. Wilt u zelf aan de slag? Dan mag u de Winter Masterclass op 28 & 29 november niet missen!

Noot voor de redactie:
Het tuininspiratiepark in Appeltern is iedere dag geopend van 1 maart tot 1 december van 10.00 uur tot 18.00 uur. Ook op zon- en feestdagen. In maart, oktober en november tot 17.00 uur. De Tuinen van Appeltern is rolstoeltoegankelijk en honden zijn toegestaan, mits aangelijnd. De toegangsprijs is E10.-. Kinderen van 6 t/m 12 jaar krijgen E5,- korting en 65-plussers krijgen E1.50 korting. Bezoekadres: De Tuinen van Appeltern, Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern. Kijk voor meer informatie op www.appeltern.nl.

Foto's: plantaardige decoraties