Gemeente Utrecht

Denk mee over de toekomst van de Veemarkt als woonwijk

De gemeente Utrecht organiseert op 28 november een markt over de toekomst van het Veemarktterrein. Iedereen die mee wil denken is welkom! De markt is de start van een brede dialoog over de ontwikkeling van het terrein tot nieuwe woonwijk.

Op het terrein van de Veemarkt wil de gemeente Utrecht ongeveer 500 woningen bouwen. Hiervan bestaat 40% uit sociale woningbouw waarvan de helft huur en de helft koop. Het moet een toonaangevend duurzame wijk worden. Een wijk met mogelijkheden voor bijzondere woonvormen, op fietsafstand van het centrum van Utrecht en met sportvoorzieningen binnen handbereik. De sportclubs Hercules en Sporting '70 hebben behoefte aan verbetering van de wedstrijdcapaciteit. Daarom is in het plan geld gereserveerd voor een extra sportveld (kunstgras). In het plan is ook ruimte gereserveerd voor een school, kinderopvang en een buurtsupermarkt. Ook komen in de nieuwe wijk vier woonwagens. De ontsluiting van de nieuwe wijk hangt af van de stedenbouwkundige uitwerking van de wijk.

De gemeente wil belanghebbenden intensief betrekken bij de ontwikkeling van deze nieuwe woonwijk.

Toekomstmarkt en focusgroep
Belanghebbenden en belangstellenden zijn van harte welkom bij de toekomstmarkt op 28 november. De markt duurt van 14.00 tot 17.00 uur en vindt plaats in de kleine hal van het Veemarktcomplex. Tijdens de markt kan iedereen wensen en ideëen aandragen en kan men zich laten informeren over de uitgangspunten voor de nieuwe wijk. Men kan zich ook aanmelden voor de focusgroep. Deze groep gaat na de markt aan de slag met de inbreng voor een Stedenbouwkundig Programma van Eisen (SPVE). Hierin staan de ruimtelijke voorwaarden waarbinnen het plan voor de nieuwe woonwijk gemaakt moet worden.

De focusgroep bestaat uit direct belanghebbenden zoals omwonenden en verenigingen, maar ook andere belangstellenden die mee willen denken over de nieuwe wijk van Utrecht mogen meedoen. Mensen die in de toekomst belangstelling hebben voor een woning op het Veemarktterrein worden uitgenodigd om nu al hun stem te laten horen. Wethouders en raadsleden kunnen aanwezig zijn bij de verschillende bijeenkomsten.

Procedure en planning
De verwachting is dat het SPVE in het voorjaar van 2010 klaar is. Na vaststelling door de raad volgt de voorbereiding voor een aanbesteding onder marktpartijen. Bij de keuze van de ontwikkelaar betrekt de gemeente een selectie van belanghebbenden uit de focusgroep. De definitieve gunning aan ontwikkelaars wordt in 2011 verwacht. Het streven is om in 2011 de grond bouwrijp te maken en in 2012 te starten met de bouw.