Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 27-11-2009

Televisie
EENVANDAAG
Uitzending zaterdag 28 november
Nederland 1 - 18.15 uur

ONDERWERPEN EENVANDAAG ZATERDAG 26 NOVEMBER

Voorbeschouwing proces John Demjanjuk
Maandag 30 november begint het laatste grote nazi-proces in München. Terecht staat de 89-jarige John Demjanjuk, een Oekraïner die in 1943 werkzaam was als bewaker in vernietigingskamp Sobibor. Hij wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan de moord op 28.000 joden. Maar er zijn geen getuigen van de aanwezigheid van Demjanjuk in Sobibor. Ook zijn er vraagtekens rond zijn SS-identiteitskaart.

Zijn voormalige advocaat, Yoram Sheftel, die Demjanjuk in Israël van de doodstraf redde, en getuige-deskundige professor Willem Wagenaar plaatsen vraagtekens bij het proces. Schrijver Max Pam, die zijn grootvader in Sobibor verloor en nu voor de Volkskrant het proces volgt, vindt dat Demjanjuk rekenschap moet afleggen.

In EENVANDAAG een voorbeschouwing van het proces.

De Week Van... Jaap Kroon
Deze week volgt EENVANDAAG de burgemeester van Urk; Jaap Kroon. De vlag op het gemeentehuis van Urk hangt halfstok. Het dorp is in rouw nadat vorige week de veertienjarige scholier Dirk Post werd vermoord. Op dinsdagavond werd een stille tocht gehouden om Dirk te herdenken, minstens 2000 mensen hebben meegelopen. De burgemeester was daarbij ook aanwezig. De moord op Dirk Post heeft de gemeenschap van Urk erg geschokt. "Er heerst groot verdriet en verslagenheid in het dorp'', aldus burgemeester Jaap Kroon.

Kijk voor meer informatie op: www.eenvandaag.nl