In Museum Geelvinck opent "Japan in huis"


Wintertentoonstelling in de serie "Azië uit het hart gegrepen"

AMSTERDAM, 20091128 -- In de serie "Azië uit het hart gegrepen", presenteert Museum Geelvinck de wintertentoonstelling "Japan in huis". Van 1641 tot 1859 was de Nederlandse handelspost op het schiereiland Decima bij Nagasaki het enige contact van Japan met de buitenwereld. Ook daarna bleef Nederland tot in het begin van de 20e eeuw een belangrijke partner. De expositie toont objecten uit het dagelijks leven gedurende deze periode, o.a. de theeceremonie, porselein, kimono's, prenten, rolschilderingen en netsuke's. De opening van "Japan in huis" vindt plaats op zaterdag 28 november om 16.00 uur en wordt verricht door de oud-Honorair Consul van Japan, Jaap Rost Onnes.

Deze wintertentoonstelling is de tweede in de serie "Azië uit het hart gegrepen", die Museum Geelvinck organiseert. Deze serie tentoonstellingen is voortgekomen uit een jarenlange samenwerking met de Vereniging Vrienden der Aziatische Kunst (VVAK). Na het succes van de tentoonstelling over China komt nu Japan aan bod. De tentoonstelling vindt plaats in het kader van de viering van de 400 jaar handelsrelatie Nederland - Japan. De VVAK is bruikleengever van de collectie Aziatische kunst van het Rijksmuseum. Bij het vorige jubileum van de VVAK organiseerde Museum Geelvinck ook een tentoonstelling: "Provincieborden, een culturele dialoog tussen twee beschavingen". Al deze tentoonstellingen vallen binnen het kader van Comprehensive Dialogue among Civilizations, sinds 2001 een rode draad binnen het tentoonstellingsbeleid van Museum Geelvinck.

"Japan in huis" sluit goed aan bij de kerndoelstelling van Museum Geelvinck. Dit huismuseum geeft vanuit de bewonersgeschiedenis in de Zilveren Eeuw en de Franse Tijd een impressie van het toenmalige breukvlak tussen de feodaal georganiseerde samenleving en de huidige maatschappij op basis van mensenrechten. In Japan deed zich in de 19e eeuw eveneens - mede onder de toen groeiende Westerse invloed - een breuk voor die uiteindelijk het einde van de feodale Japanse klassenmaatschappij zou inleiden: de ondergang van het Shogunaat in de vroege Meiji periode. Aan de hand van veelal huislijke voorwerpen krijgt de bezoeker een indruk van het dagelijks leven in de late-Edo en van de Meiji periode. De speciale band tussen Japan en Nederland door de Nederlandse handelspost op het schiereiland Decima wordt evens toegelicht.

Met "Japan in huis" toont Museum Geelvinck een bijzondere selectie niet eerder getoonde objecten uit Japanse cultuur in de collecties van de leden van de VVAK.

De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met 31 maart 2010.