Ingezonden persbericht



Rotterdam, 28 november 2009

Winnaars Cameretten Festival bekend!

Na een zinderende finale is Martijn Crins als winnaar van de juryprijs Cameretten 2009 uit de bus gekomen. Zaterdag 28 november was de finale van de 44e editie van het langstlopende cabaretfestival van Nederland.

De finale werd gespeeld door Thijs van Domburg, Jennifer Evenhuis en Martijn Crins.
Cabaretier en presentator van Cameretten 2009 Howard Komproe overhandigde de jury- publieks- én persoonlijkheidsprijs. De jury, bestaande uit Hans Kik, Marjorie Boston, Evelien van Bree, Gerard Meuldijk en juryvoorzitster Mieke van der Weij, was blij dat het niveau hoog lag ook al waren er weinig uitschieters.

Juryprijs
Martijn Crins mag zich de winnaar noemen van de juryprijs en krijgt een cheque ter waarde van ¤2.500,-. De jury over Martijn en zijn programma Nacht en Ontij: "Martijn brengt een sterke persiflage op cabaret. Hij heeft bravoure, hij provoceert en daagt uit; soms over de top, maar hij komt er wel mee weg. Zonder enkele remming slingert hij een fantastische energie de zaal in."

Publieksprijs
Martijn Crins mag zich eveneens de winnaar van de publieksprijs noemen. Het publiek koos hem als favoriete finalist. De prijs, gemaakt door de Rotterdamse kunstenares Marielle Wichards, is door het publiek beschreven met persoonlijke berichten aan de winnaar.

Persoonlijkheidsprijs
De persoonlijkheidsprijs is dit jaar niet uitgereikt aan een finalist, maar aan Marieke Visser. Zij speelde op woensdag 25 november tijdens de voorrondes in het oude Luxor Theater. De jury: "Marieke laat zien dat humor mooi, triest en eenzaam kan zijn, maar vooral om te lachen is." De jury raadt haar aan meer te vertrouwen op haar eigen persoonlijkheid en daarvan nog meer te laten zien.

Er kan terug gekeken worden op een succesvolle editie met een spannend finale en een geslaagd gastoptreden van Guido Weijers (publieksprijs Cameretten 2000). De winnaars en finalisten zijn tot half mei te zien in de finalistentournee die langs 50 theaters in Nederland gaat.

Jong Cameretten
De inschrijfperiode van Jong Cameretten is gestart! Dit nieuwe traject is gericht op jongeren vanaf 16 tot 28 jaar. Het doel is het aanmoedigen en ze de kans te geven om een programma te bedenken of een bestaand programma te spelen voor een publiek en de selectiecommisie van Cameretten. Opgeven kan via info@cameretten.nl. Het inschrijfformulier is vanaf maandag 30 november te downloaden op www.cameretten.nl