Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Amsterdam, 18 november 2009

Dancing on the Edge 2009
Hedendaagse dans en theater uit het Midden-Oosten

Eigentijdse dans en theater zijn niet vanzelfsprekend in het Midden-Oosten; dansers, choreografen en theatermakers hebben dagelijks te maken met taboes, censuur en geen of weinig subsidies. Van 29 november t/m 13 december 2009 biedt Dancing on the Edge hedendaagse dans- en theatervoorstellingen uit het Midden-Oosten een platform in vijf Nederlandse steden (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Groningen en Den Haag). Een groot aantal voorstellingen is gecreëerd en uitgevoerd door vrouwen. Een uitgebreid randprogramma biedt debatten, nagesprekken, workshops, muziek, films en eten uit het Midden-Oosten. Kick off van het festival is een filmprogramma in Rialto i.a.v. Mariam Said, weduwe van de grote Palestijnse denker Edward Said. Dancing on the Edge; 29 november t/m 13 december 2009 Stadsschouwburg Amsterdam, Theater Frascati, De Engelenbak, De Brakke Grond, Rialto (Amsterdam), Rotterdamse Schouwburg, De Unie (Rotterdam), Grand Theatre (Groningen), Stadsschouwburg Utrecht, Theater Kikker, RASA, Filmtheater 't Hoogt (Utrecht) en Korzo5HOOG (Den Haag).

Kunst geboren uit noodzaak
Dancing On the Edge biedt choreografen en theatermakers uit het Midden-Oosten een platform om te tonen wat hen beweegt. Vanuit een innerlijke noodzaak werken choreografen en theatermakers aan persoonlijke, eigentijdse en geëngageerde voorstellingen. Ze bieden een blik op hun leefwereld en maatschappij, beïnvloed door en reflecterend op kwesties die spelen in het Midden-Oosten. Dancing on the Edge toont voorstellingen van makers uit Egypte, de Palestijnse Gebieden, Iran, Irak, Libanon, Israel, Marokko, Syrië en Jordanië.

Sommige voorstellingen zijn - in coproductie met Nederlandse kunstenaars - speciaal voor het festival gemaakt. Met één van deze coproducties, The Assassination of Omar Rajeh, opent het festival op 1 december in de Stadsschouwburg Amsterdam. The Assassination of Omar Rajeh is een coproductie van Maqamat Theatre Dance (Libanon) en componist en zanger Najib Cherradi (Nederland). De voorstelling richt zich op het belang van het geschreven woord in de Arabische samenleving en het gevaar dat schuilt in het verkondigen van een afwijkende opinie.

Centrale rol voor vrouwelijke choreografen en performers Het festival toont diverse baanbrekende voorstellingen van en/of met vrouwelijke kunstenaars uit het Midden-Oosten. Elk met een bijzondere stem en eigen stijl. In het bekroonde theaterstuk Unspoken Thoughts van Reham abd el Razek en de Mutiny Group spelen drie Egyptische vrouwen bijvoorbeeld op gedurfde en ironische manier met de clichés over Arabische vrouwen en hun relatie tot mannen. Een andere voorstelling, Charisma van de Iraanse choreografe Pegah Tabessinejad, is een aangrijpende dansvoorstelling over het verlangen naar een geliefde, uitgevoerd door twee Iraanse danseressen.

Uitgebreid randprogramma: muziek, ontmoetingen, workshops, educatie Ook in het randprogramma treden belangrijke vrouwelijke kunstenaars op. Zo heeft de Libanese Rima Khcheich, de nieuwe ster uit het Midden-Oosten, met haar band een compleet nieuwe muziekstijl gecreëerd: een prachtige fusie tussen traditionele en moderne Arabische liederen en hedendaagse westerse arrangementen en jazz. Verder biedt het randprogramma ontmoetingen en nagesprekken met de makers, debatten, workshops, expertmeetings, netwerkbijeenkomsten, films en eten. Voor scholieren van het voortgezet onderwijs (VMBO/HAVO/VWO) is een cultuureducatieprogramma ontwikkeld: Thousand and one Bytes. In dit programma krijgen jongeren via een workshop, dansvoorstelling en interactieve website inzicht in de rijke cultuur van het Midden-Oosten.

Filmprogramma
In samenwerking met Cinedans presenteert Dancing on the Edge drie filmprogramma's met (dans)films uit en over het Midden-Oosten. De programma's - 'Music Beyond Borders', 'Dance Films from the Middle East' en 'Shorts from the Middle East' worden vertoond in de Rialto (Amsterdam), 't Hoogt (Utrecht), Korzo5HOOG (Den Haag), Grand Theatre (Groningen) en De Unie (Rotterdam). Daarnaast zijn op diverse plekken doorlopend films en installaties te zien, van onder andere Neil van der Linden (Nederland) en Ahmed El Gendy (Egypte). Het festival start op 29 november met 'Music Beyond Borders' in Rialto i.a.v. Mariam Said, weduwe van de grote Palestijnse denker Edward Said. Zij houdt een inleiding bij de documentaire Knowledge is the Beginning (Paul Smaczny, 2006) over het West-Eastern Divan Orchestra, een orkest opgericht door Daniel Barenboim en Edward Said, waarin jonge Arabische en joodse musici gebroederlijk naast elkaar optreden.

Onontgonnen terrein
Het is uniek dat in Nederland zo'n kleurrijke verzameling contemporaine voorstellingen uit het Midden-Oosten te zien is. Ondanks het grote succes van de eerste editie van Dancing on the Edge, in 2007, is het programmeren van hedendaagse dans en theater uit het Midden-Oosten nog steeds een vrijwel onontgonnen terrein. Twee jaar geleden heeft Dancing on the Edge een tipje van de sluier kunnen oplichten van wat de regio op artistiek gebied te bieden heeft. Nu gaat het festival nog een stapje verder. Dancing on the Edge laat - in tegenstelling tot de conceptuele dans die meestal op de Nederlandse podia te zien is - voorstellingen zien die aansluiting zoeken bij maatschappelijke kwesties en geboren zijn uit de noodzaak zich uit te spreken.

Speeldata en theaters
29 november - 6 december
Amsterdam: Stadsschouwburg Amsterdam (openingsavond), De Engelenbak, Theater Frascati, De Brakke Grond en Rialto Groningen: Grand Theatre
Den Haag: Korzo5HOOG
4 -13 december
Utrecht: Stadsschouwburg Utrecht, Theater Kikker, RASA, Filmtheater 't Hoogt Rotterdam: Rotterdamse Schouwburg, De Unie, De Doelen



Ingezonden persbericht