Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hooghalen, 23 november 2009

Geboren in kamp Westerbork
Joop Waterman vertelt zijn verhaal

Op zondag 29 november aanstaande vertelt Joop Waterman om 14.00 uur in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork over de oorlog en zijn leven na de oorlog.

Joop Waterman wordt op 17 augustus 1943 onder dramatische omstandigheden in kamp Westerbork geboren. Bij de moeder van Joop komt de borstvoeding niet op gang. Een andere gevangene die kort daarvoor haar eigen kind heeft verloren, biedt hulp aan waardoor Joop toch gevoed wordt. Daardoor blijft hij in leven.

Op 11 januari 1944 wordt Joop Waterman met zijn broer en ouders naar Bergen-Belsen gedeporteerd. Herinneringen aan zijn verblijf in dit concentratiekamp heeft hij niet. Wel heeft hij veel verhalen gehoord. Op 23 april 1945 wordt het gehele gezin bevrijd in de buurt van het plaatsje Tröbitz, na nog tien dagen lang in een trein van hot naar her te zijn gesleept.

Hoewel Joop Waterman de oorlog niet bewust meemaakt, eisen de gebeurtenissen tijdens de eerste levensjaren hun tol. Al op jonge leeftijd krijgt hij te maken met botontkalking, een gevolg van het voedseltekort in de kampen. In het paspoort staat bij geboorteplaats Westerbork, 17 augustus 1943. Joop begeleidt al jarenlang herdenkingsreizen naar de vernietigingskampen en vertelt tegenwoordig regelmatig zijn verhaal als gastspreker.

De lezing van Joop Waterman vindt plaats op 29 november 2009 om 14.00 uur in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De toegang is inbegrepen bij de entree voor het museum.



Ingezonden persbericht