Gemeente Rotterdam

Vanaf 29 november kun je elke donderdag om 17:30 uur op RTV Rijnmond kijken naar een nieuw televisieprogramma: 010Water. In de zesdelige serie neemt Gert van't Hof het water in Rotterdam onder de loep.

Geen land in de wereld ligt zo laag als Nederland. Geen stad in de wereld ligt zo gunstig ten opzichte van de zee en het achterland als Rotterdam. In 010Water neemt Gert van't Hof het water in Rotterdam onder de loep, op het gebied van veiligheid, recreatie, leefbaarheid, bereikbaarheid, economie en innovatie.

In het programma
Herman Pleij, emeritus hoogleraar Historische Nederlandse Letterkunde houdt op ieder thema een inleiding. Ook brengt Gert in iedere aflevering van 010Water een bezoek aan een andere Delta in de wereld. Rotterdam werkt namelijk intensief samen met steden als New York en Jakarta. Wat kan Rotterdam van deze steden leren en vice versa?

Aflevering 1: water en veiligheid
De eerste aflevering staat in het teken van water en veiligheid. Onze regio is dankzij duinen, dijken en de Maeslantkering beschermd tegen superstormen. Die bescherming begint al in zee, voor de kust van Hoek van Holland. Gert brengt samen met Nick van Barneveld van Rotterdam Climate Proof/gemeente Rotterdam een bezoek aan de jaarlijkse functioneringssluiting van de Maeslantkering.

Voor de toekomst lijken extra ingrepen echter noodzakelijk. De commissie Veerman spreekt over een afsluitbaar Rijnmondgebied, met extra keringen in ons achterland om met name de toename van het rivierwater het hoofd te kunnen bieden.

Verder filmt 010water in New Orleans waar sinds de orkaan Katrina in 2005 druk wordt gewerkt aan twee keringen om de stad in de toekomst te beschermen. Piet Dircke van de Hogeschool Rotterdam is nauw betrokken bij de aanleg van die Deltawerken.

Wanneer?
Elke donderdag om 17:30 uur (elk uur herhaald). Kijk op www.010water.nl voor de gemiste uitzendingen, vanaf donderdagavond online

Bron: Bestuursdienst, 26-11-2009