Unicef


Reactie UNICEF Nederland op Telegraaf-artikel 'Unicef strooit met euro's'

28 november 2009, Voorburg

Op zaterdag 28 november is in de Telegraaf een artikel verschenen over de vertrekregeling en het salaris in 2008 van de heer Franken, de vorige algemeen directeur van UNICEF Nederland. Dit bedrag van EUR 350.369 is opgebouwd uit het salaris van EUR 147.500 over het jaar 2008 en een vertrekregeling van EUR 202.869. UNICEF heeft dit bedrag zelf bekend gemaakt in het jaarverslag over 2008, dat werd gepubliceerd in juni 2009.

Geert Jansen, voorzitter van de Raad van Toezicht van UNICEF Nederland: "De heer Franken heeft tijdens zijn dienstverband met UNICEF Nederland bijgedragen aan de opbouw en groei van de organisatie. Na een periode van ruim negen jaar hebben de heer Franken en UNICEF besloten uit elkaar te gaan. Er is een financiële vertrekregeling getroffen, waarvan de omvang is gerelateerd aan de lengte van het dienstverband van de heer Franken, zijn leeftijd en de hoogte van het maandsalaris. Daarbij is de methodiek gevolgd die op dat moment in Nederland aan de orde was in een dergelijke situatie."

UNICEF Nederland heeft sinds 2008 een nieuwe algemeen directeur, Jan Bouke Wijbrandi. Zijn salaris bedroeg in 2008 EUR 117.280 op jaarbasis. Dit bedrag is volledig conform de richtlijnen van de Vereniging van Fondsenwervende Instellingen (VFI) en het advies van de Commissie Wijffels. Deze commissie heeft richtlijnen opgesteld waar goed bestuur en salarissen van directeuren van goede doelen aan moeten voldoen.