NCRV

Natuur in de stad

Orchideeen in het park

Donderdag 3 december
19.55 uur, Nederland 2

In de zesdelige NCRV-serie Natuur in de stad staat de natuur en het natuurbehoud in Nederlandse steden centraal. Tussen de autoâs, kantoren en woonhuizen vind je verrassend veel bijzondere planten en dieren. Maar de steden groeien hard en om elk plekje wordt gevochten. Omdat natuur hierbij vaak het onderspit delft zijn veel steden aan de slag gegaan om hun natuur te behouden of te verbeteren.

In Alkmaar liggen diverse grote parken zoals de Alkmaarderhout, het oudste stadspark van Nederland. Kortgeleden een aantal Alkmaarse parken opgeknapt: voor het publiek, maar ook voor de natuur. Een van de resultaten is dat er inmiddels zeldzame orchideeën te vinden zijn. Dit is onder andere bereikt door de inzet van plantenkenner Sipke Gongrijp. Met zijn fenomenale kennis weet hij precies welke wilde planten wat nodig hebben: zoals een speciaal maaibeheer om zaden te verspreiden. Om te voorkomen dat de stadsparken geïsoleerde eilanden worden, legt Alkmaar nu een groot netwerk van ecologische verbindingen aan. Deze natuurlijke stroken verbinden het ene park met het andere of met de polders buiten de stad. Motor achter dit plan is stadsecologe Simone Stam.

In deze aflevering gaan we ook op zoek naar de nesten van weidevogels, zoals de grutto, in het park Oudorperhout. De weidevogels broeden op het landje van boer Groot, dat onderdeel uitmaakt van het stadspark.