Gemeente Brummen


Provincie coördineert wateropgave IJsselsprong

(Oorspronkelijke publicatie datum: 29-11-2009)

Als Provinciale Staten eind dit jaar instemmen neemt de provincie Gelderland de coördinatie op zich van de uitvoering van het project IJsselsprong in het gebied langs de IJssel bij Brummen, Voorst en Zutphen. Gedeputeerde Staten hebben hiervoor in overleg met de betrokken gemeenten een coördinatieregeling opgesteld.

De gemeente Brummen heeft met de gemeenten Voorst en Zutphen, het waterschap en de provincie de handen ineen geslagen voor een allesomvattend plan. Een plan waarmee het gebied in alle opzichten klaar is voor de toekomst: 'Alles in 1 keer'. Het gebied rondom de IJssel bij Brummen, Voorst en Zutphen staat de komende jaren voor uitdagende opgaven. In de eerste plaats moeten hier maatregelen worden genomen om de bewoners te beschermen tegen hoog water in de rivier. Daarnaast hebben de gemeenten van de Stedendriehoek afgesproken dat hier nieuwe woningen moeten komen. Ook de toenemende verkeersdruk in de regio vraagt om een oplossing waarmee de leefbaarheid in de kernen én de doorstroming van het verkeer wordt verbeterd. Verder wordt ruimte voor natuurontwikkeling gecreëerd. Ook biedt het de landbouw nieuwe kansen.

Dit plan ligt inmiddels ter goedkeuring bij de staatssecretaris van Verkeer en Waterschap. Voor de hoogwatermaatregelen zijn de dijkverleggingen Cortenoever en Voorsterklei (beiden PKB Ruimte voor de Rivier) en een nevengeul bij Zutphen opgenomen. De twee dijkverleggingen worden door het waterschap Veluwe uitgewerkt tot een projectontwerp.

Verzoek waterschap
Om een snelle realisatie mogelijk te maken heeft het waterschap Veluwe de provincie verzocht om over te gaan tot coördinatie van besluiten, conform artikel 3.33, lid 1, onder a van de Wet ruimtelijke ordening. Deze coördinatie richt zich in eerste instantie op het water, omdat voor 2015 de watermaatregelen dienen te zijn gerealiseerd. Voordat tot uitvoering van het project IJsselsprong kan worden overgegaan moeten bestemmingsplannen en een waterkeringplan worden vastgesteld. Daarnaast zijn er circa 25 vergunningen nodig. Bij provinciale of rijkscoördinatie vervalt ingeval van een dijkteruglegging de verplichting om een apart waterkeringplan vast te stellen door het waterschap. Via het bestemmingsplan en de gecoördineerde afhandeling van besluiten zijn er voldoende waarborgen geschapen om de zaken te regelen die anders in een waterkeringplan aan de orde zijn. Een en ander onder de voorwaarde dat de waterkering aan de eisen voldoet.

Wat betekent het?
Deze door GS vastgestelde coördinatieregeling betekent concreet dat:
- van alle te nemen besluiten (vergunningen, beschikkingen) eerst een ontwerp wordt opgesteld;

- de ontwerpbesluiten gelijktijdig, ten minste zes weken ter inzage worden gelegd;

- een ieder in die periode zienswijzen kan inbrengen;
- de definitieve besluiten worden gebundeld binnen een door ons college in overeenstemming met het betrokken bestuursorgaan te bepalen termijn en gelijktijdig ter inzage worden gelegd;
- voor de mogelijkheid van beroep de gecoördineerde besluiten als één besluit worden aangemerkt zodat in beroep gelijktijdige behandeling plaatsvindt bij de Raad van State.

Met de gemeenten Zutphen, Voorst en Brummen is over deze regeling afgestemd. Provinciale Staten zullen naar verwachting eind december 2009 besluiten over deze coördinatieregeling.
Meer achtergrondinfo over het project De IJsselsprong: www.ijsselsprong.info.