Stadsbelangen Mestreech

Maastricht, 27 november 2009

Hondenbelasting niet meer van deze tijd

Stadsbelangen Mestreech is voor een onderzoek om hondenbelasting in de toekomst af te schaffen.

Het oorspronkelijk doel van de hondenbelasting kan worden aangemerkt als een zogenaamde verteringsheffing. Nevendoel is het houden van honden te beperken. De opbrengst behoort tot de algemene middelen In de loop der jaren is het hebben van huisdieren en het soort huisdieren enorm uitgebreid. Naast katten, vogels en vissen zijn mensen exotische en reptielachtige dieren als huisdier gaan nemen.

Het belasten van de hondenbezitter is mogelijk in strijd met het gelijkheidsbeginsel.

De praktijk van de dag leert dat vaak bejaarden uit behoefte aan gezelschap of bescherming een hond nemen. Het karakter van de belasting maakt het weliswaar mogelijk om voor de eerste hond op basis van het inkomen kwijtschelding te krijgen, maar voor een grote groep ouderen geldt dat zij bijna E 50 moeten betalen voor hun hond die een zeer sociale functie vervult.

De controle op de hondenbelasting is ook niet eenvoudig. Periodiek worden huis-aan-huis controleurs de wijken ingestuurd. Een controle die nogal arbeidsintensief is voor een belasting die jaarlijks iets meer dan E 400.000,- opbrengt terwijl de totale opbrengst van alle gemeentelijke belasting wordt begroot op 56,5 miljoen..

Stadsbelangen Mestreech vraagt zich dan ook af of de kosten die moeten worden gemaakt voor de inning van de hondenbelasting in verhouding staan met de opbrengst, en of redelijkheid en billijkheid voor het heffen van hondenbelasting niet in gedrang is gekomen.