Politie Gelderland-Zuid

Drie bestuurders onder invloed

Nijmegen/Rossum, 28-11-2009 o In de nacht van vrijdag op zaterdag hield de politie in Nijmegen twee en in Rossum één bestuurder aan voor rijden onder invloed. In Rossum gebeurde dit na een eenzijdig ongeval op de Van Heemstraweg in verband met de regel 'botsen is blazen'.


* Nijmegen
Bij een controle om 03.25 uur op het Joris Ivensplein blies een 31-jarige bestuurder uit Nijmegen een "F" bij de blaastest op straat. Dit is doorgaans een indicatie voor aanzienlijk gebruik van alcohol. De verdachte werd meegenomen naar het politiebureau om daar te blazen op de ademanalyse. De uitslag was een waarde van 590 ug/l, zo hoog dat dit automatisch invordering van het rijbewijs betekent. Omdat de bestuurder die niet bij zich had, werd zijn auto in beslag genomen. Als de 31-jarige zijn rijbewijs alsnog komt afgeven op het politiebureau krijgt hij zijn auto terug.
De politie maakt melding bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) die onderzoek gaat doen of de verdachte nog langer beschikt over de nodige rijvaardigheid en geschiktheid.

Zaterdagochtend vroeg zagen agenten op de Oranjesingel een auto rijden zonder verlichting, terwijl het nog donker was. Op de Smetiusstraat gaven zij de bestuurder een stopteken en kregen meteen de indruk dat de man dronken was. De blaastest op straat gaf een "A", waarop de man inderdaad mee moest naar het politiebureau voor de verplichte ademanalyse. Het lukte de 40-jarige Nijmegenaar echter om medische reden niet om een geldige blaastest af te leggen. Daarom werd een arts in kennis gesteld voor een bloedafname. Het bloedblok gaat naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) voor analyse. Het is even wachten op de uitslag.

* Rossum
Na een melding van een eenzijdig ongeval op de Van Heemstraweg omstreeks 03.30 uur gingen politieagenten daarheen om poolshoogte te nemen. De bestuurder bleek uit de bocht te zijn gevlogen. De auto lag verderop in een sloot. De (beginnend) bestuurder, een 21-jarige inwoner van Heerlen, bleek niet gewond. Agenten lieten hem blazen op de alcoholtester die al snel een "A" liet zien. Daarop is de 21-jarige als verdachte aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De ademanalyseuitslag bedroeg 535 ug/l, aanzienlijk boven de wettelijke limiet voor de categorie Beginnend Bestuurder. Proces-verbaal wordt opgemaakt.

Op de Steenweg in Zaltbommel bleef het voor een 25-jarige inwoner van Rosmalen bij een waarschuwing. Rond middernacht werd hij tijdens een controle op rijden onder invloed getest. De ademanalyse bleef met een waarde van 215 ug/l maar net onder de strafbare grens. Wel kreeg de bestuurder twee bekeuringen, namelijk voor kleven op de snelweg achter een vrachtauto en voor het niet kunnen tonen van een geldig legitimatiebewijs. (08)

Laatst gewijzigd 28-11-2009 13:28 | © Regio Gelderland-Zuid |