Ingezonden persbericht


Persbericht

PAN AMSTERDAM BREEKT RECORD

Ruim 40.000 bezoekers op PAN Amsterdam

Amsterdam, 29 november 2009 - PAN Amsterdam sluit af met een recordaantal van ruim 40.000 bezoekers, circa 15% meer dan vorig jaar. Diverse musea waren actief op de beurs. Museum het Rembrandthuis verwierf een kleine versie van het Rembrandtbeeld van Louis Royer op het Rembrandtplein. Het Teylers Museum uit Haarlem kocht een schilderij van Paul Gabriël met in het landschap de schilder Mauve of Tholen. Een zelfportret van de schilder Nicolaes Rijnenburg gaat naar De Lakenhal in Leiden. PAN Amsterdam is volgend jaar van 21 t/m 28 november in de Parkhal van Amsterdam RAI.

Museale aankopen

De 23ste editie van PAN Amsterdam brak met ruim 40.000 bezoekers in negen dagen alle records. Het deelnemersaantal van 137 is 7% meer dan in 2008. Opvallend veel vertegenwoordigers van musea bezochten PAN Amsterdam. Het Gemeentemuseum Den Haag verrijkte de collectie met een 18e-eeuwse zilveren collectebus uit Batavia van John Endlich Antiquairs (Haarlem). Fauteuil 04 van J.J.P. Oud uit de stand van De Andere Tijd (Kampen) krijgt een plek in Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Ook het Nederlands Steendruk Museum uit Valkenswaard en het Amsterdamse Tassenmuseum kochten op de PAN.

Opmerkelijke verkopen


* Een Nederlandse verzamelaar kocht bij Kunstgalerij Albricht Bomschuiten aan de vloedlijn van H.W. Mesdag (vraagprijs ¤ 325.000).
* De Chinese Culture Promotion Society uit Bejing kocht voor ¤ 23.000 een zeldzame briséwaaier met diamanteen en robijnen bij Dekker Antiquairs (Amsterdam).
* Een Italiaanse bezoekster nam Gezicht op Napels mee terug naar Italië. Ze kocht deze aquarel bij Robert Schreuder Antiquair, gespecialiseerd in Grand Tour objecten die in de 18e en 19e eeuw als souvenirs werden meegebracht uit Italië.
* Een Franse verzamelaar kocht een Hollands Lodewijk XV kabinet bij Pieter Hoogendijk.

Hoofdsponsor van PAN Amsterdam is Van Lanschot Bankiers, kunstliefhebbers sinds 1737.



Ingezonden persbericht