Ingezonden persbericht



- P E R S B E R I C H T -

Krakers zoeken onderdak bij kerk.

Zondag 29 november, Kampen / Zwolle - Krakers bezoeken vandaag de twee kerken waar respectievelijk Eerste Kamerlid Remmelt de Boer van de ChristenUnie en Arie Slob, één van de initiatiefnemers van de anti-kraakwet, naar de kerk gaan. De krakers willen hiermee de kerkgangers aan spreken op hun christelijke moraal, die absoluut niet overeenkomt met de lijn die CU en SGP ten opzichte van het kraakverbod innemen. Op ludieke wijze willen de krakers aan de kerkgemeenschappen laten zien dat er straks duizenden mensen, waaronder gezinnen met kinderen, maar ook vele culturele en maatschappelijke initiatieven, dakloos worden. "Wij delen hier flyers uit en willen in gesprek gaan met deze mensen om zo duidelijk te maken wat de anti-kraakwet zal veroorzaken," aldus kraker Judith. "Er zijn onvoldoende betaalbare woningen, we kunnen nergens terecht. Desnoods moeten we in de toekomst hier om onderdak vragen."

De ChristenUnie heeft in haar partijprogramma staan dat er te weinig betaalbare woningen zijn. Volgens de ChristenUnie dient volkshuisvesting voorop te staan, en niet het economische motief van sommige huiseigenaren. Ook de SGP vindt dat de overheid zorg moet dragen voor voldoende betaalbare (huur)woningen voor met name diegenen die in de lagere inkomensklassen zitten. Een kraakverbod staat haaks op dit standpunt. Met een kraakverbod kiezen de christelijke partijen duidelijk de kant van de speculanten en niet die van de minder gesitueerde woningzoekende. Om deze reden vraagt de kraakbeweging zich af of christelijke politici zich nog wel vereenzelvigen met hun christelijke waarden. De krakers menen dat kraken voor vele mensen in nood een oplossing bied maar dat een kraakverbod dit onmogelijk maakt en zelfs criminaliseert.

Met deze actie willen de krakers nogmaals aandacht vragen voor het kraakverbod. Daarnaast willen zij de christelijke partijen oproepen zich niet langer te laten leiden door het kapitaal, maar door hun sociale en menselijke kant. "Het kan toch niet zo zijn dat de christelijke moraal zo gemakkelijk overboord gegooid wordt?", vraagt kraker Judith zich af. "In het verleden hebben juist de christelijke partijen ondersteund door de Raad van Kerken zich duidelijk uitgesproken tegen een kraakverbod. De problemen met huisvesting zijn helaas nog niet de wereld uit, en daarom is een kraakverbod absoluut onwenselijk." De krakers benadrukken dat zij met deze actie hopen de dialoog rondom het kraakverbod opnieuw aan te kunnen gaan.

Om kwart over vijf bezoeken de krakers de Eudokia gemeente in Kampen aan de Wederiklaan 54. Daarna zullen ze om acht uur bij de Koningskerk in Zwolle-Zuid gelegen aan de Landsheerlaan 5 aankomen.

----------