Trots op Nederland

Nieuws

29 nov 2009 | Begroting Binnenlandse Zaken

Voorzitter,

In Leeuwarden wordt een politievrouw zwaar mishandeld door een automobilist. Ze wordt met ernstige verwondingen opgenomen in het ziekenhuis. De dader was agressief geworden omdat hij moest stoppen voor een verkeerscontrole. (NOS Journaal 15/11)

Op 25 januari 2009 probeert politiebrigadier Rob Oostrom op het station in Zeist een zelfmoordactie van een man te voorkomen. Als dank wordt de politieman door de man neergestoken, met een dwarslaesie als gevolg. Hij is sindsdien volledig verlamd. (de Pers, 25/1/09)

In de nacht van 9 juli 2008 achtervolgt de 28-jarige agente Gabrielle Cevat een verdachte van een geweldsdelict, en wordt daarbij door de dader neergeschoten. Ze bezwijkt aan haar verwondingen. (de Pers, 10/7/08)

Gisteren heeft u een petitie in ontvangst genomen van politiemensen die zich zorgen maken om de veiligheid van de burgers in ons land en van henzelf. De druk op de politie wordt steeds groter.

Voorzitter,

De beledigingen gelden niet meer de functie of het uniform maar zijn in meerderheid persoonsgericht en racistisch of seksistisch van aard. Het toewensen van de meest verschrikkelijke ziekten is aan de orde van de dag. De politieagent is van gezagsdrager tot pispaal van de samenleving geworden: mishandeld of erger, bespuwd en beledigd. Tegelijkertijd wordt de politie gedwongen om bonnen te schrijven, geholpen door de fotocamera's op onze wegen die we langzamerhand ook gemeentekassa's mogen noemen.

Intussen worden de werkelijke problemen steeds groter, maar steeds harder ontkend! Onder uw bewind wordt de politie vanuit het bestuur steeds systematischer gedwongen te zwijgen over de problemen die zij in de samenleving ondervindt. Er is sprake van een `koppen dicht'-cultuur. Nederland mag niet meer weten wat er op straat gebeurt. De korpschef van Amsterdam-Amstelland is de mond gesnoerd.

De korpschef van Utrecht weigert mij als Kamerlid, dus als controleur van uw beleid, toestemming te geven om een werkbezoek af te leggen met een zeer ervaren politieman aan het langzamerhand beruchte Kanaleneiland. Deze man heeft er al 30 dienstjaren op zitten!!! Maar, zo zegt de korpschef in een mail, deze politieman "werkt in de noodhulp en heeft van daaruit een beperkt zicht en daarmee een eenzijdig beeld van de veiligheidsproblematiek en de wijze waarop wij daar als politie mee omgaan". Nee, deze man wil mij laten zien wat er ECHT in Kanaleneiland gebeurt en dat wordt eenvoudigweg niet toegestaan. Graag een reactie van de minister.

Vindt de minister dat zij voldoende maatregelen heeft genomen om de veiligheid van politiemensen op straat zoveel mogelijk te beschermen?

Belediging en mishandeling worden in geval het een ambtenaar in functie in Nederland betreft hoger bestraft. Gelet op het toenemende aantal bedreigingen van politiemensen vindt TrotsopNederland dat een ambtshalve boete van 10.000 euro gerechtvaardigd is. Graag een reactie.

Is de Minister met mij van mening dat de politie ongewild steeds meer gezag heeft verloren, zeker in de verloederde prachtwijken?

Is de Minister van mening dat het verstandig is om de toenemende problematiek in veel buurten en steden zoveel mogelijk `onder de pet' te houden?

De minister heeft toegezegd dat er niet op blauw wordt bezuinigd. Maar met de bezuinigingen die nu aan de beheerskant van de korpsen moeten worden doorgevoerd komt er steeds meer blauw achter het bureau, en minder op straat. Recepties en administratieve afdelingen worden binnenkort bemenst door blauw.

Voorzitter,

Kan de minister garanderen dat ondanks de bezuinigingen bij de korpsen er toch hetzelfde aantal politiemensen op straat zullen worden ingezet? Worden er maatregelen overwogen om de administratieve werkdruk van politiemensen te verminderen zodat zij meer op straat inzetbaar zijn? Waarom geen Nationale Politie? In de grote steden is de politie-inzet nog groot vergeleken met het platteland waar `s nachts soms de veiligheid van 70.000 mensen moet worden gewaarborgd door slechts één politiewagen. Kan de minister, gelet op de bezuinigingen, garanderen dat de politiezorg op het platteland niet het kind van de rekening wordt?

Klopt het dat de inzetbaarheid van politiemensen in 2012 met 30-35% terug zal lopen? Hoe speelt de minister daar nu al op in? Regeren is tenslotte vooruitzien. Mede gelet hierop vraag ik de minister: hoe is het landelijke beeld? Hoeveel blauw loopt er nu echt op straat? En hoe ziet dat er uit in 2012?

Er zijn korpsen waar men verplicht de vrije dagen moet opmaken. Dat betekent dat de totale inzet van politiemensen naar 60% is gedaald met een enorm dieptepunt aan het eind van het jaar. Klopt dat? Geen 52.000 mensen maar 30.000?

Zal het aantal zaken, met name het aantal ernstige misdrijven, dat nu op de plank blijft liggen de komende jaren gaan toenemen?

Voorzitter,

De peildatum die door het kabinet is gesteld voor de 500 extra wijkagenten is verschoven naar 31 december 2010. In eerdere begrotingen ging men ervan uit dat de maatregel per direct zou worden ingevoerd. Een lachertje... Het realiseren van meer veiligheid, één van de hoofddoelen van dit Kabinet, aan de ene kant en bezuinigen op de politie aan de andere kant zijn voor TrotsopNederland onverenigbaar!