Alfahulp Enschede beter af dan in de rest van Twente


ENSCHEDE, 20091129 -- Het nieuwe Alfahulp Twente bindt de strijd aan tegen de verschraling van de positie van alfahulpen. Waar gemeenten, zoals Enschede, een royaler WMO-beleid voeren, krijgt de alfahulp een hogere beloning. In Enschede zelfs 15,00 euro bruto per uur. In de andere Twentse gemeenten ligt het tarief rond de 12,50 euro per uur. Ook dat is hoger dan gemiddeld in de markt. Daarnaast biedt Alfahulp Twente de reguliere service die andere thuiszorgorganisaties ook bieden. Het verschil zit in de flink lagere overheadkosten.

De hoogte van de vergoeding voor de Alfahulpen wordt bepaald door de budgetten die gemeenten beschikbaar stellen voor huishoudelijke hulp via een Persoons Gebonden Budget (PGB). Enschede wil dat budget ruimhartig verhogen (de gemeenteraad moet nog wel instemmen), de vergoedingen van andere Twentse gemeenten zijn schraler. Dat zien de Alfahulpen terug in wat ze betaald krijgen.

Het inkomen van Alfahulpen bij Alfahulp Twente is in de hele regio hoger dan gemiddeld in de markt, omdat Alfahulp Twente een kleine organisatie is met opvallend lage overheadkosten. Die schommelen tussen de 10 en 15 %, terwijl grote instellingen al snel 20 tot 30% rekenen.

Ook ziektewet, wao, pensioen en vakantiegeld
Alfahulp Twente biedt volgens directeur Teunis van Oostenbrugge haar alfahulpen ook 'secundaire arbeidsvoorwaarden'. Ook dat is ongebruikelijk voor alfahulpen, die als zelfstandig ondernemers worden gezien. Er is standaard een gratis aansprakelijkheidsverzekering, maar de medewerkers kunnen ook kiezen voor een ziektewet en wao/wia-dekking, pensioenopbouw en vakantiegeldregeling.

Net als andere thuiszorginstellingen helpt Alfahulp Twente cliënten bij het aanvragen van een PGB en het regelen van de invulling van de zorg. Daarnaast kan ze alle administratie voor een PGB doen en zorgen voor vervanging bij ziekte. Grote voordeel voor cliënten is volgens Van Oostenbrugge dat mensen die recht hebben op huishoudelijke hulp, hun vertrouwde hulp kunnen behouden zo lang ze willen; ongeacht de uitkomst van het volgende aanbestedingscircus dat over twee jaar weer plaatsvindt.

Kijk voor meer info op: www.alfahulptwente.nl





Ingezonden persbericht