Ingezonden persbericht

7 november 2009

' Stekker eruit - vleugel erin'

Concert met John Snijders aan de vleugel
in het Mondriaanhuis

zondag 29 november 17.30 uur

'Stekker eruit - vleugel erin'

Concert met John Snijders aan de vleugel in het Mondriaanhuis - zondag 29 november 17.30 uur

Zondag 29 november om 17.00 uur gaat (letterlijk) de stekker uit de tentoonstelling Steven Aalders verbindt... In deze tentoonstelling heeft Steven Aalders werk samengebracht van hemzelf, architect Dom van der Laan en componist Morton Feldman. Ter afsluiting, wanneer de stroom uit deze tentoonstelling gaat, zal John Snijders aan de vleugel o.a. muziek ten gehore brengen van deze Amerikaanse componist Morton Feldman.

De tweede tentoonstelling in deze serie wordt ingevuld door kunstenaar Moniek Voulon. De verbindende factor zijn de stedelijke landschappen van haarzelf, kunstenaar Marc Muller en cineaste Chantal Akerman. Van haar zal de film "News from Home" te zien zijn. Om een brug te slaan naar deze tentoonstelling speelt John Snijders tevens werk van de componisten Iannis Xenakis en Richard Rijnvos. Feldman en Xenakis waren grote bewonderaars van elkaars werk en goed bevriend. Rijnvos is op zijn beurt een bewonderaar van hun werk.

Het programma duurt een uur en bestaat uit de volgende onderdelen:
Morton Feldman (1926-1987) - Palais de Mari (1986)
Iannis Xenakis (1922-2001) - Mists (1981)
Richard Rijnvos (geb. 1964) - Cross Broadway (2005)

Deze drie composities verbinden beide tentoonstellingen met elkaar. Van de verstilling van Morton Feldman, via de componist/architect Iannis Xenakis (jarenlang assistent van Le Corbusier en de eigenlijke ontwerper van het beroemde Philips paviljoen van de wereldtentoonstelling in Brussel 1958) naar het werk van Richard Rijnvos die met grote snelheid over Broadway in New York rent, onderwijl Thelonious Monk tegen het lijf lopend.

John Snijders (1963) studeerde piano bij Geoffrey Madge aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Tevens studeerde hij gedurende vier jaar hammerklavier bij Stanley Hoogland en gedurende drie jaar compositie bij Louis Andriessen, eveneens aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.

In 1985 won hij het Berlage concours voor Nederlandse kamermuziek 1840-1940. Als solist trad hij op met o.a. het Balletorkest, het Residentie orkest, het Brussels Filharmonisch Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest, het Radio Kamerorkest en het Radio Symfonie Orkest. Hij gaf recitals en masterclasses in Chicago en Huddersfield en verzorgde solo-optredens op vele internationale podia (Hamburg, Madrid, Soria, Avila, Aken, Delmenhorst, Kassel, Gent, Frankfurt) en tijdens diverse muziekfestivals waaronder de Bienale Zagreb, Sommerkurse für Neue Musik Darmstadt, ISCM World Music Days Stuttgart, Grachtenfestival en Holland Festival. In juli 2008 was hij docent bij het Festival Internacional de Inverno de Campos de Jordão (Brazilië).
In augustus 2008 werd hem de Muziekgebouwprijs toegekend voor zijn vertolking van het NYConcerto voor piano en kamerorkest van Richard Rijnvos. Diverse componisten schreven speciaal voor hem werken, waaronder Christopher Fox, Richard Rijnvos, Gerard Brophy, Ivo van Emmerik, Rodney Sharman, Richard Ayres en Clarence Barlow.
Sinds 1988 is hij vaste pianist van het Nieuw Ensemble. Tevens is hij oprichter en pianist van het Ives Ensemble (www.ives-ensemble.nl). Met deze ensembles geeft hij vele concerten in binnen- en buitenland.

Reserveren voor dit concert op zondag 29 november kan door te bellen T 033 46 00 170 of een email te sturen naar info@mondriaanhuis.nl o.v.v. naam, telefoonnummer en aantal. Een bevestigingsmail wordt toegezonden. Kaarten kosten ¤7,50 pp.

Het Mondriaanhuis heeft voor Vrienden van het Mondriaanhuis 2009 een speciale aanbieding. Zij worden in de gelegenheid gesteld dit concert gratis te bezoeken. Graag wel reserveren want vol is vol.

Mondriaanhuis, Kortegracht 11, Amersfoort, T 033 46 00 70, E info@mondriaanhuis.nl.

/////// einde bericht ///////

reacties naar j.meulendijks@mondriaanhuis.nl

Hoofdsponsor

Partner: Meeùs Assurantiën, Heilijgers bv
Sponsors: Twynstra Gudde Adviseurs en Managers, Xtralan b.v., Enbiun Holding bv,
Boukau bv, Stichting Vrienden van Amersfoorts Stadsherstel



Ingezonden persbericht