Stadsdeel Amsterdam Centrum


Inspraak bestemmingsplan Oostelijke binnenstad

12 november 2009

Voor de Oostelijke binnenstad is een nieuw bestemmingsplan opgesteld. Stadsdeel Centrum nodigt u uit voor een inspraakbijeenkomst op maandagavond 30 november.
Het gebied waar het bestemmingsplan voor is opgesteld bestaat uit de Weesperbuurt, de Plantagebuurt, de Kadijken en de Singelgrachtzone. De grenzen van het bestemmingsplan worden gevormd door de Amstel, de Nieuwe Herengracht, de Nieuwe Vaart en de Singelgracht. Voor dit gebied bestaan nu verschillende bestemmingsplannen die aan vernieuwing toe zijn. Het bestemmingsplan voor de oostelijke binnenstad vervangt deze plannen. Het is meer toekomstgericht, uiteraard met behoud van cultuurhistorische waarden.

Bestemmingsplan
Het doel van bestemmingsplannen in de binnenstad van Amsterdam is om ongewenste ontwikkelingen tegen te houden en gewenste ontwikkelingen mogelijk te maken. Een bestemmingsplan geeft aan waar wel en niet gebouwd mag worden en ook hoe hoog of diep de bebouwing mag worden. Daarnaast geeft het aan waar plaats is voor functies, zoals winkels, horeca of woningen, en welke grond is bedoeld voor wegen of parken. Een bestemmingsplan is juridisch bindend. Dit betekent dat iedereen, burgers en overheid, zich eraan moet houden.

Concept en inspraak
Het concept van het ontwerpbestemmingsplan Oostelijke binnenstad (regels, plankaart, waarderingskaart en de toelichting) kunt u vanaf 16 november inzien op onze website (zie onder), maar ook bij het Voorlichtingsloket in het stadhuis en het Gemeentelijk Informatiecentrum voor Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting in de Zuiderkerk. Tijdens de inspraakbijeenkomst op 30 november kunt u tussen 19.30 en 21.00 uur binnenlopen om vragen te stellen over de inhoud van het bestemmingsplan en de procedure. Van 21.00 tot 22.00 uur heeft u de mogelijkheid om officieel in te spreken (uw mening te geven over het plan). Het stadsdeel nodigt u van harte uit hierbij aanwezig te zijn.

Maandagavond 30 november 2009, Akantes, Nieuwe Herengracht 95, aanvang 19.30 uur. Meer informatie, zie de kennisgeving.