Rijksuniversiteit Groningen

Beyond what is being said. Emotional prosody: its neural basis and its relevance for schizophrenia

Datum: 30 november 2009

Promotie: mw. L.M. Hoekert, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Beyond what is being said. Emotional prosody: its neural basis and its relevance for schizophrenia

Promotor(s): prof.dr. A. Aleman, prof.dr. R.S. Kahn

Faculteit: Medische Wetenschappen

Emoties herkennen moeilijk voor mensen met schizofrenie

Mensen met schizofrenie hebben vaak veel moeite met het herkennen van emoties van anderen. Dit hangt niet per se samen met emotionele problemen, maar houdt verband met andere symptomen van schizofrenie, concludeert Marjolijn Hoekert in haar proefschrift. Diagnostiek en behandeling van emotie-perceptiestoornissen zouden deel moeten uitmaken van de begeleiding van schizofreniepatiënten, stelt Hoekert. Door patiënten te trainen in het herkennen van emoties van anderen, kunnen mogelijk ook symptomen van schizofrenie verbeteren.

In gesproken taal komen emoties tot uiting in intonatie, beklemtoning en ritme. Samen vormen deze signalen de emotionele prosodie. Deze geeft de toehoorder cruciale informatie over de emotionele toestand en bedoelingen van de spreker. Problemen met de interpretatie en expressie van emotionele prosodie zorgen voor ernstige problemen in de sociale interactie. Patiënten die veel last hebben van het horen van stemmen en wanen en patiënten die moeite hebben met abstract denken en concentratie, zijn relatief slecht in het herkennen van emotionele prosodie, zo blijkt uit het onderzoek van Hoekert. Patiënten die neutrale gezichtsuitdrukkingen en stemexpressies als boos of angstig ervaren, hebben meer last van desorganisatie, rusteloosheid, angst en depressie.

Emotionele aspecten van spraak worden voornamelijk in de rechterhersenhelft verwerkt, maar er zijn ook gebieden in de linkerhersenhelft bij betrokken, zo stelt Hoekert verder vast op basis van onderzoek bij gezonde proefpersonen.

Marjolijn Hoekert (Rotterdam, 1977) studeerde psychologie te Amsterdam. Ze verrichtte haar onderzoek aan het NeuroImaging Centrum van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool BCN. Het onderzoek is gefinancierd door NWO. Inmiddels werkt Hoekert als GZ-psycholoog in opleiding bij GGZ Noord-Holland-Noord.

Emotional prosody is a paralinguistic aspect of language, consisting of features including intonation, stress, pitch, and volume. It is also known as the emotional melody of speech. These cues are crucial for the understanding the intentions and emotional state of the other. The neural basis of emotional prosody has not been elucidated completely. Studies in this thesis have shown that different areas in the right hemisphere but also some areas in the left hemisphere are involved in emotional prosody perception.

Laatst gewijzigd: 13 november 2009 09:45