Gemeente Voorschoten

Geen open bak door ons dorp

rijnlandroute Het door de Provincie Zuid-Holland geschetste beeld van de RijnlandRoute is voor Voorschoten onacceptabel. Het eindbeeld van het N11-West tracé, inclusief een `uitgebreid pakket inpassingsmaatregelen' zou voor Voorschoten op termijn maar een gedeeltelijke ondertunneling en een open bak net voorbij de Leidse weg betekenen. De gemeente Voorschoten vindt het een beter idee de aandacht te richten op het voortvarend en snel oplossen van de bestaande knelpunten in de bereikbaarheid van onze regio.

Groen woonmilieu
De gemeente Voorschoten erkent dat er in de regio een bereikbaarheidsprobleem is dat moet worden opgelost. Maar niet ten koste van alles. `Onze regio kent een aantal waardevolle groene gebieden. Vanaf het westen het Duin, Horst en Weidegebied en aan de oostkant het Groene Hart. Deze gebieden worden onderling verbonden door de Rijksbufferzone die Voorschoten wil behouden en versterken. Ook zijn in onze regio historische dorpskernen en monumentale landgoederen te vinden. Die mogen niet worden aangetast', aldus gemeenteraad en college van B&W van Voorschoten.

Kwaliteitsgarantie
Voorschoten maakt zich grote zorgen over de overhaaste besluitvorming. Dat geldt ook voor andere gemeenten in de regio, met name Wassenaar en Zoeterwoude. Door geldgebrek wordt gekeken naar oplossingen die niet wenselijk zijn vanwege de grote consequenties voor de leefomgeving en de natuur. Voorschoten zal zich daar tegen blijven verzetten. Het serieus nemen van de Milieu Effect Rapportage en de doorwerking daarvan in de besluitvorming is voor Voorschoten dan ook essentieel.

Geen aansluitingen
Voorschoten constateert met instemming dat er geen aansluitingen op de RijnlandRoute op Voorschotens grondgebied zijn gepland in het nu voorgestelde eindbeeld van de Provincie en het Rijk.

Fasegewijze aanpak
Noodzaak en wenselijkheid van nieuwe infrastructuur is nog steeds niet aangetoond. De MER studie is immers nog niet afgerond. En de gevolgen van de invoering van rekeningrijden voor de mobiliteitsvraag in onze regio zijn onbekend. Gelet op de bestaande bereikbaarheidsproblemen bepleit Voorschoten een fasegewijze aanpak. Dat wil zeggen: realiseer nu met de beschikbare middelen de elementen van de RijnlandRoute, die een oplossing bieden voor de ergste knelpunten voor het wegverkeer.

Volledige ondertunneling
Mocht, na de door Voorschoten bepleite verbetering van de bestaande infrastructuur, op termijn toch blijken dat deze maatregelen onvoldoende zijn dan is een nieuwe weg door Voorschoten alleen bespreekbaar als die volledig ondertunneld is. Alleen met volledige ondertunneling wordt voorkomen dat Voorschoten in tweeën wordt gesplitst en de leefbaarheid van ons dorp wordt aangetast.

Vervolgtraject
Op 30 november om 20.00 uur organiseert de gemeente Voorschoten een informatie avond in de Duivenvoordezaal van de Gouden Leeuw, Veurseweg 180 over de genomen beslissing van het Rijk en de gevolgen voor Voorschoten.

* 17 november 2009