Presentatie onderzoeksresultaten varkensstal van de toekomst

23/11/2009 12:00

Dierenbescherming

Een betere balans vinden tussen de belangen van de boer en die van het varken. Dat was de uitdaging toen in 2006 door voormalig minister Veerman van Landbouw een proefstal in Raalte werd geopend: 'Varkens in ComfortClass'. De stal was het resultaat van een uniek samenwerkingsverband van de Dierenbescherming en LTO Nederland. Op 30 november a.s. worden van 15.00 tot 17.00 uur de resultaten gepresenteerd tijdens een bijeenkomst bij de proefstal in Raalte aan de Drosteweg 8.

Niet alleen de varkenshouders die als koploper op hun eigen bedrijf met het ComfortClass-principe aan de slag zijn gegaan zijn aanwezig om hun ervaring te delen. Directeur Frank Dales van de Dierenbescherming en Annechien ten Have, voorzitter vakgroep Varkenshouderij LTO Nederland, presenteren hun aanpak voor de toekomst. Minister Verburg geeft haar visie en diverse vertegenwoordigers van partijen in en rond de varkenshouderij reageren ook.

Bij het ontwerpen van stallen zijn economische factoren altijd het uitgangspunt. Bij het ontwerpen van de ComfortClass-stal hebben wetenschappers van de Universiteit van Wageningen gekozen voor een omgekeerde benadering: de behoeften van het dier staan centraal. Voor het varken betekent dit onder meer dat hij naar behoefte kan eten en drinken, veel rusten, de omgeving verkennen en wroeten. Ook kan hij het gezelschap van andere varkens zoeken, zijn behoefte doen op een vaste plek, zich verzorgen en schoonhouden, voldoende beweging nemen en zich veilig terugtrekken. Met deze behoeften als programma van eisen is in Raalte een proefstal gebouwd en zijn enkele varkenshouders op hun eigen bedrijf aan de gang gegaan.

Of het inderdaad mogelijk is rekening te houden met de behoeften van het varkens terwijl de portemonnee van de boer niet wordt vergeten is uiteindelijk de centrale vraag tijdens de bijeenkomst op 30 november.





http://www.comfortclass.nl

http://www.dierenbescherming.nl