Rijksvoorlichtingsdienst

Prins van Oranje vergadert met Adviesraad in Amsterdam

Van maandag 30 november tot en met donderdag 3 december vergadert de Adviesraad voor Water en Sanitatie van de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties (UNSGAB) in Sofitel Amsterdam The Grand. De Adviesraad voor Water en Sanitatie houdt hier op uitnodiging van de Nederlandse regering zijn reguliere halfjaarlijkse vergadering. Er wordt tijdens de vergadering, die voorgezeten wordt door Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje, onder andere gesproken over de aanpak van de wereldwijde water- en sanitatieproblemen en over de werkzaamheden van UNSGAB voor de komende jaren.

Dinsdagochtend 1 december wordt het Nederlandse beleid gepresenteerd en besproken met de leden van UNSGAB. De Prins van Oranje, Staatsecretaris mevrouw J.C. Huizinga-Heringa van het ministerie van Verkeer en Waterstaat en Directeur-Generaal Europese Zaken, de heer S. Smits van het ministerie van Buitenlandse Zaken houden een toespraak.

UNSGAB komt in Amsterdam voor de 13e keer bijeen. De Adviesraad heeft tot taak het millenniumdoel voor water en sanitatie te bevorderen, onder meer door vergroting van de bewustwording van de problematiek, en door mobilisering van financiële middelen en capaciteit. Inmiddels heeft de adviesgroep regionale dialogen georganiseerd over water en sanitatie in Afrika, Oost-Europa, het zuiden van Azië, zuidoost Azië, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Daarnaast is de adviesgroep nauwe samenwerking aangegaan met de OESO, de Wereldbank en de regionale ontwikkelingsbanken in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. De Prins van Oranje is voorzitter van UNSGAB sinds 2006.

Het doel is om in 2015 het aantal mensen te halveren dat tekort heeft aan schoon drinkwater en sanitatie. De wereld is goed op weg om de doelstelling voor drinkwater te halen. De doelstelling voor het halveren van het aantal mensen dat geen toegang heeft tot goede sanitaire voorzieningen loopt nog flink achter.