Gemeente Enschede

Staatssecretaris `en route' in Enschede Bussemaker bezoekt welzijnsprojecten in Enschede

Staatssecretaris Bussemaker bezoekt Enschede op 30 november. In het teken van de `WMO en route' neemt zij een kijkje bij Enschedese projecten op het gebied van welzijn: de Brede School West, de wijkcoaches. Zij doet vervolgens de symbolische aftrap voor het project `hartverwarmend'. Daarnaast neemt zij deel aan een debat met deelnemers van verschillende instellingen.

Wmo en route

In oktoberis staatssecretaris Bussemaker begonnen met de 'Wmo en route'. Met deze tour gaat zij tot het voorjaar van 2010 het land in om met burgers en bestuurders van gedachten te wisselen over Welzijn Nieuwe Stijl. Daarnaast wil de staatssecretaris goede voorbeelden bekijken.

Welzijn Nieuwe Stijl

De rol van Welzijn is met de invoering van de Wmo belangrijker geworden. Daar waar de AWBZ veelal individueel gericht is en mensen in een uitzonderingspositie plaatst verbindt Welzijn mensen met elkaar en met de gemeenschap. Welzijn Nieuwe Stijl is vraaggericht, gaat uit van de kracht van de burger en kijkt naar oplossingen.

Brede School West

De dag in Enschede begint voor Staatssecretaris Bussemaker om 14:00 uur bij de Brede School West. Hier krijgt zij een korte rondleiding. De Brede School West is een samenwerkingsverband van diverse instellingen voor onderwijs, welzijn, kinderopvang, (cultuur)educatie, sport en gezondheid in Enschede West.

Wijkcoaches

Vanaf 14:15 tot 15:15 uur gaat de staatssecretaris in gesprek met een aantal wijkcoaches uit Velve-Lindenhof. De wijkcoaches zijn professionals die als `sociale huisartsen' fungeren. Een model waarvoor op dit moment in het hele land belangstelling bestaat.

Debat

Om 15:30 uur opent de Staatssecretaris een debat in de grote hal van de Pathmosschool. Dit is tevens de symbolische start van het project `hartverwarmend'. In dit project biedt Zorgcentrum `De Posten' zorg- en welzijnsdiensten in de binnenstad aan. Het doel is dat mensen met een beperking langer in staat worden gesteld om zelfstandig te blijven wonen. Bijvoorbeeld door boodschappen doen, hulp te geven bij administratie, of samen naar de film te gaan. Maar `hartverwarmend' is breder dan zorg. Welzijn kan soms al worden bereikt door mensen met dezelfde interesses met elkaar in contact te brengen.

Geplaatst: 26 november 2009.

26 november 2009