Rijksvoorlichtingsdienst

Minister van Middelkoop ontvangt boek Vliegvelden

De minister van Defensie, Eimert van Middelkoop, neemt maandag 30 november a.s. het eerste exemplaar in ontvangst van het boek Vliegvelden in Oorlogstijd. Nederlandse vliegvelden tijdens bezetting en bevrijding 1940-1945. De oorlogsgeschiedenis van de meer dan veertig Nederlandse vliegvelden staat centraal in deze nieuwe publicatie van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH).

Vliegvelden speelden tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol bij het oorlogsverloop in en rond ons land. Vliegtuigen van de Duitse Luftwaffe opereerden vijf jaar lang vanaf Nederlandse bases tegen Groot-Brittannië en bij de verdediging van het Duitse Rijk. Vanaf dezelfde vliegvelden en nieuw aangelegde airstrips in het zuiden van ons land, ondersteunden in 1944-1945 Britse en Amerikaanse vliegtuigen de oprukkende geallieerde legers. De luchtoperaties van de Duitse en geallieerde luchtmachten, maar ook de bouw, infrastructuur, logistiek, inzet van ondersteunende diensten én de talrijke luchtaanvallen, komen uitvoerig aan bod in deze eerste integrale studie over Nederlandse oorlogsvliegvelden.

Het boek telt ruim 500 pagina's en is voorzien van uniek kaartwerk en fotomateriaal, waaronder nooit eerder vertoonde kleurenfoto's. Vliegvelden in Oorlogstijd biedt een totaal inzicht in de activiteiten van de Duitse en geallieerde luchtmachten in Nederland en de vaak niet geringe gevolgen daarvan voor de Nederlandse bevolking.

De Minister neemt in aanwezigheid van plaatsvervangend Commandant Luchtstrijdkrachten generaal-majoor Erik Oliemans, Burgemeesters, gemeentelijke vertegenwoordigers en onderdeelscommandanten van het Commando Luchtstrijdkrachten het eerste exemplaar in ontvangst. De boekpresentatie vindt plaats op 30 november om 16.30 uur in het Militaire Luchtvaart Museum te Soesterberg.