Gemeente Almere

Presentatie plannen 277 nieuwe woningen

30-11-2009 | Start: 15:00 | Eind: 15:50 | Locatie: Raadzaal van het Stadhuis

Bijeenkomst winnaars `medeopdrachtgeverschap' Homeruskwartier Oost In februari van dit jaar zijn projectontwikkelaars via een openbare competitie opgeroepen om hun ideeën in te sturen voor vijf verschillende bouwvelden in Homeruskwartier Oost. In het plan moesten zij aangeven hoe de bewoners - als medeopdrachtgevers - intensief bij de ontwikkeling van hun eigen woning en wijk worden betrokken. De inzendingen zijn beoordeeld door een onafhankelijke commissie onder leiding van Sybilla Dekker, oud-minister van VROM. De commissie selecteerde drie partijen, die de ideeën in de nu volgende fase uitwerken tot een concreet plan: Heutink met `Mijn eigen woonidee', Witkamp met `De Onderlinghe' en Stadgenoot en Ballast Nedam met `Goede Buren'. In totaal gaat het om 277 nieuwe woningen.

Op maandag 30 november komen de selectiecommissie en de winnaars van de openbare competitie voor ontwikkelaars voor het Homeruskwartier Oost bijeen. Tijdens deze bijeenkomst presenteren de ontwikkelaars hun plannen, en beargumenteert de selectiecommissie de gemaakte keuzes.

Context
De competitie in Homeruskwartier Oost maakt deel uit van het grootschalige en unieke woningbouwprogramma `IkbouwmijnhuisinAlmere'. Alle 3000 woningen in het Homeruskwartier - in het nieuwe stadsdeel Almere Poort - worden door de bewoners zélf ontwikkeld en gebouwd. Een deel van de woningen wordt in medeopdrachtgeverschap gerealiseerd. Dit betekent dat de toekomstige bewoners een grote stem hebben in de vormgeving van hun woning, maar dat een corporatie of ontwikkelaar zorg draagt voor de daadwerkelijke ontwikkeling. Ook voor Homeruskwartier West is een competitie georganiseerd; inmiddels is de bouw van een aantal projecten hier gestart.