Vlaamse Overheid

afgesloten voor herinrichting gevaarlijk kruispunt

Westrode: Londerzeelsesteenweg afgesloten voor herinrichting gevaarlijk kruispunt

Beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken

vrijdag 27 november 2009

Vanaf 30 november zal de Londerzeelsesteenweg (Westrode) niet meer toegankelijk zijn van op de A12, door de werkzaamheden aan het kruispunt die in augustus 2009 startten. De nutsmaatschappijen hebben in de eerste fase van de werkzaamheden hun leidingen verplaatst. Nu start het Agentschap Wegen en Verkeer met de eigenlijke wegwerkzaamheden. Het kruispunt van de A12, de Kerkhofstraat (Londerzeel) en de Londerzeelsesteenweg is een van de gevaarlijke kruispunten die het Agentschap Wegen en Verkeer herinricht in Vlaams-Brabant. De Kerkhofstraat en de Londerzeelsesteenweg worden zodanig heraangelegd, dat het kruispunt compacter en veiliger wordt. Er komt ook een nieuwe parallelweg die de woningen langs de A12 in Londerzeel veiliger bereikbaar moet maken. Volgens de huidige planning zal de Londerzeelsesteenweg afgesloten blijven tot 18 december, en zullen de werkzaamheden eind juni 2010 in hun geheel beëindigd worden.

Omleidingen

Terwijl de Londerzeelsesteenweg afgesloten is, zal het verkeer dat van op de A12 naar Londerzeel wil rijden, omgeleid worden via de afrit Technologielaan. Dat zal zo gemeld worden op de verkeersgeleidingsborden op de A12. De doorgang voor fietsers en voetgangers blijft tijdens de gehele duur van de werkzaamheden verzekerd.

Verdere planning van de werkzaamheden

In maart 2010 wordt de aansluiting van de Kerkhofstraat heraangelegd. Dat zal ook gepaard gaan met plaatselijke omleidingen. De A12 krijgt nieuwe afslagstroken en een nieuwe toplaag op het kruispunt. Tijdens de aanleg van de afslagstroken zal het verkeer op de A12 tijdelijk niet linksaf kunnen slaan. De nodige omleidingen zullen dan ingesteld worden. Het Agentschap Wegen en Verkeer zal de precieze data en de uitvoeringsmethode meedelen zodra die definitief bepaald zijn.

Een compacter en `leesbaar' kruispunt

Het kruispunt is een van de belangrijkste projecten in de lijst van gevaarlijke kruispunten die het Agentschap Wegen en Verkeer in de provincie Vlaams-Brabant zal herinrichten. In de huidige toestand is de oppervlakte van het kruispunt te groot, door de ligging van de Kerkhofstraat en de Londerzeelsesteenweg. De afstand die zachte weggebruikers moeten afleggen om het kruispunt over te steken is te groot. De Kerkhofstraat en Londerzeelsesteenweg worden zo omgelegd dat ze beiden recht tegenover elkaar en loodrecht op de A 12 toekomen. Daardoor zal het kruispunt `compacter' en veel veiliger worden.

Ook de verkeerslichten van het kruispunt zullen aangepast worden, zodat dat verkeer voldoende `groentijd' zal hebben om veilig de afslagbeweging te maken.

De werkzaamheden worden uitgevoerd door Wegebo nv. De kostprijs van de werkzaamheden bedraagt 1.500.000 euro (incl. btw).