Waterschap Aa en Maas

Informatieavond Wijboschbroek

Op maandagavond 30 november organiseert waterschap Aa en Maas, van 17.00 uur tot 20.00 uur, een inloopavond over de maatregelen die zij wil nemen om het waterpeil in het natuurgebied Wijboschbroek op orde te krijgen. De avond sluit aan op de startbijeenkomst `Gebiedsprogramma Wijboschbroek' die 's middags wordt gehouden.

Waterhuishouding op peil
In het gebiedsprogramma voor het Wijboschbroek is ´waterhuishoudkundig herstel´ één van de zestien projecten. Het komt erop neer dat Aa en Maas er het oorspronkelijke, broodnodige kwelwater terugbrengt. Kwel is het grondwater dat onder een diepere leemlaag in de bodem zit. Daar bouwt zich druk op, omdat de leemlaag het water tegenhoudt om naar boven te stromen. Als de druk toeneemt, dan ´kwelt´ (borrelt) het water naar de oppervlakte. De laatste jaren is het waterpeil te laag voor dit natuurlijke proces. Dat komt door de ruilverkaveling: voor een betere teelt moest het peil juist laag. Maar het kwelwater in dit gebied heeft specifieke eigenschappen, zoals een hoog kalkgehalte. Dat maakt dat zeldzame planten zoals de slanke sleutelbloem en bosanemoon er kunnen groeien. Ernest de Groot, Dagelijks Bestuurslid waterschap: "We verhogen het waterpeil door sommige sloten ondieper te maken, waardoor er minder water direct het gebied uitstroomt naar de Aa. Op andere plekken verhogen we de stuwstanden of plaatsen nieuwe stuwen, waardoor het water in het gebied blijft."

Werk in uitvoering
Het waterschap hoopt begin volgend jaar te starten met de werkzaamheden, nadat het zogenoemde inrichtingsplan definitief is vastgesteld. Het grondwaterpeil stijgt dan binnen een paar maanden. De inspanningen van het waterschap zijn dus al snel zichtbaar. De natuur heeft wel wat meer tijd nodig om zich helemaal te herstellen. Voordat het zover is, zijn we een paar jaar verder. Patrick Oomens: "Het is nu al een prachtig gebied om te wandelen en te fietsen. Bewustzijn van hoe uniek de natuur hier is en weten wat er ondergronds in gang gezet wordt om zeldzame plantjes terug te krijgen, maakt de beleving ervan nog intenser."

streefbeeld.jpg (2777 Kb)

Streefbeeld Wijboschbroek.

Vitaal, mooi en schoon Brabants platteland
Wijboschbroek maakt onderdeel uit van de herinrichting van het platteland, ook wel reconstructie genoemd. Op tal van plaatsen komen nieuwe natuurgebieden tot stand, krijgen rivieren de ruimte, blijven dorpen leefbaar en kan landbouw zich ontwikkelen op duurzame locaties. Samen dragen alle projecten bij aan een vitaal, mooi en schoon platteland voor alle inwoners en recreanten. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder de regie van provincie Noord-Brabant. In deze regio zijn zij verenigd in de reconstructiecommissie Maas en Meierij.