Rijksvoorlichtingsdienst

Heemskerk naar Geneve voor zevende ministeriele conferentie van de WTO

Staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) is van 30 november tot en met 2 december 2009 aanwezig bij de zevende ministeriele conferentie (MC7) van de Wereldhandelsorganisatie WTO in Geneve. Tijdens de conferentie staat het belang van een goed functionerend wereldhandelssysteem met heldere, afdwingbare regels centraal.

Volgens Heemskerk is een goed functionerende WTO voor Nederland van groot belang. "Met onze open economie hebben onze bedrijven baat bij goede spelregels en een eerlijk speelveld. Ik hecht daarom veel belang aan een goed functionerende WTO en heldere en effectieve handelsregels. Voor de toekomst zijn belangrijke ontwikkelingen te verwachten zijn, zoals duurzaamheid, aanpak van non-tarifaire handelsbelemmeringen, tegengaan protectionisme en internationale afspraken over mededinging en investeringen. Afronding van de Doha ronde is echter een noodzakelijke voorwaarde voor het oppakken van de handelsagenda van de toekomst.

De agenda voor de MC7 bestaat uit een plenaire sessie, die vooral gericht zal zijn op het hoofdthema van de Conferentie: 'de WTO en het multilaterale handelssysteem, in de huidige economische omgeving'. Daar zullen de ministers van alle WTO-leden zich uitspreken over zaken als het functioneren van de WTO en het belang van een deal in de DDA-onderhandelingen. Op 1 en 2 december vinden er twee themasessies plaats. De eerste richt zich op het 'WTO-huishouden': hoe functioneert de WTO als instituut. De tweede sessie richt zich op de bijdrage van de WTO en internationale handel aan het oplossen van de huidige economische crisis. Hierbij zal vooral gesproken worden over welke lessen er voor de WTO getrokken kunnen worden uit de crisis en wat de 21ste eeuw zal brengen op handelsvlak.

De regels van de WTO schrijven voor dat de ministeriële conferentie, het hoogste orgaan van de WTO, eens in de twee jaar bij elkaar komt. De laatste ministeriele Conferentie vond vier jaar geleden plaats in Hong Kong. De WTO heeft daarom nu een reguliere WTO Conferentie georganiseerd en daarbij expliciet gekozen voor een focus op het functioneren van de WTO - zowel intern als extern, in de wereldeconomie.

De bijeenkomst in Geneve richt zich niet op de onderhandelingen in de Doharonde (DDA). De DDA is een onderhandelingsronde tussen verschillende landen met als doel de handelsbarrières in de wereld op te heffen en vrije internationale handel mogelijk te maken. Tijdens de onderhandelingen ligt de nadruk op het betrekken van de ontwikkelingslanden in het internationale handelsverkeer. Heemskerk zal tijdens de conferentie in Geneve benadrukken dat Nederland grote waarde hecht aan een spoedige afronding van de onderhandelingen.