Gemeente Nieuwegein


Werkzaamheden kruispunt Zandveldseweg - Henri Dunantlaan

vrijdag, 27 november 2009

Vanaf maandag 30 november wordt gewerkt aan het kruispunt Zandveldseweg - Henri Dunantlaan. De werkzaamheden zijn nodig omdat de verkeersregelinstallatie aan vervanging toe is en de gemeente wil overschakelen op energiezuinige verkeerslichten. De werkzaamheden dragen bij aan een veiligere verkeersituatie rondom het kruispunt. Enige overlast voor met name het autoverkeer is helaas niet te voorkomen. Het streven is dat uiterlijk 20 december de nieuwe verkeersinstallatie in werking treedt.

Werkzaamheden

U ziet de kruising van de Henri Dunantlaan en Zandveldseweg Enige weken geleden is al een derde opstelstrook voor de verkeerslichten op de Henri Dunantlaan aangelegd. Vervolgens moest nog even gewacht worden op de juiste vergunningen. De werkzaamheden worden nu vervolgd met een complete vernieuwing van de verkeersregelinstallatie op het kruispunt. Er komt een nieuwe regelkast met een bijbehorend regelprogramma. Daarnaast worden alle verkeerslantaarns vervangen door exemplaren met energiezuinige led-lampen. Tenslotte worden de grondkabels vervangen. De werkzaamheden worden uitgevoerd in opdracht van de gemeente.

Verbeteringen

Door deze vernieuwing kunnen de volgende verbeteringen worden aangebracht:

* Omdat er een extra opstelstrook op de Henri Dunantlaan is aangebracht, kunnen de verkeerslichten zo worden ingesteld dat het rechtdoorgaand en afslaand verkeer niet meer gelijktijdig groen krijgt. Het om elkaar heen draaien en wachten midden op het kruispunt zal daarmee tot het verleden behoren.
* De lichten voor de fietser en de voetganger worden uitgerust met een wachttijdvoorspeller. Door middel van een timer wordt aangegeven hoe lang het nog duurt voordat het licht groen wordt. Daarmee wordt in de beleving van de voetganger en fietser het wachten minder lang.

* Er komen waarschuwingslichten in het wegdek die gaan knipperen bij een passerende tram.

Verkeershinder

Vanaf maandag 14 december gaat de installatie voor ca 3 dagen geheel uit.
De gemeente streeft er naar om de lichten zo lang mogelijk in werking te houden en het verkeer te laten doorrijden. Het is alleen niet mogelijk om de bekabeling en de verkeersregelinstallatie tegelijkertijd te vervangen.

Gedurende die periode worden de volgende tijdelijke verkeersmaatregelen getroffen:

* Het verkeer op de ´s-Gravenhoutseweg en Zandveldseweg wordt naar één rijstrook gedwongen.

* Er geldt een snelheidsbeperking.

* Het in- en uitgaand verkeer van en naar de Henri Dunantlaan, tussen Korenbloemstraat en Zandveldseweg wordt afgesloten. Door middel van omleidingroutes wordt een alternatief geboden.
* Alleen voor fietsers en voetgangers blijft er een oversteekplaats beschikbaar over de trambaan en over de Zandveldseweg.
* Omdat gelijkertijd nog werkzaamheden plaatsvinden op de Lekboulevard, blijft de Henri Dunantlaan (oostzijde) altijd beschikbaar als verbindingsweg naar Vreeswijk voor alle verkeer.