Siemens

Persbericht

200911.247

Den Haag, vrijdag 27 november 2009

Siemens breidt decentrale industriële motorstarters uit met IP65 uitvoering

Siemens heeft haar aanbod decentrale motorstarters voor de industrie uitgebreid met nieuwe motorstarters in een hoge IP65 beschermingsgraad. De M200D motorstarters worden aangestuurd door AS-interface, Profibus of Profinet, en starten, controleren en beschermen motoren en applicaties tot 5,5 kW.

De robuuste M200D Basic motorstarter wordt buiten de besturingskast direct bij de machine geplaatst. Juist deze eigenschap maakt de M200D bijzonder geschikt voor intern goederentransport waar complexe besturingen de norm zijn. De M200D Basic is leverbaar als direct starter en als omkeerstarter met naar keuze een elektromechanische of elektronische startmogelijkheid. Met name deze laatste optie zorgt voor een geruisloze start en een zeer hoge levensduur.

Het brede instelbereik tot 5,5 kW zorgt ervoor dat één starter vele verschillende motorvermogens kan starten en beveiligen. Het elektronische thermische relais en kortsluitbeveiliging beschermen de motor tegen overbelasting en kortsluiting. De motorstarter zorgt zelfs voor volledige motorbeveiliging door evaluatie van de optioneel op de motor gemonteerde temperatuursensoren. De hangslot-vergrendelbare werkschakelaar op de starter maakt het mogelijk om veilig te werken aan de motor. Diagnose zoals status van de starter, asymmetrie of overbelasting worden via de bus doorgegeven aan de PLC.

Hoofdstroombekabeling en motorkabels worden foutloos aangesloten aan de starter met behulp van robuuste Harting connectoren. De AS-i bus en de digitale ingangen en uitgang worden aangesloten met M12 stekertechnologie. Dit beperkt de benodigde bedradingstijd en het risico op foute aansluitingen. Optioneel bestaat de mogelijkheid om de starter handmatig op het apparaat te bedienen. Ook een geïntegreerde rem-aansturing behoort tot de mogelijkheden.

Naast de M200D Basic is ook de M200D Standard leverbaar. Deze starter heeft naast de genoemde eigenschappen van de M200D Basic o.a. ook de mogelijkheid om de configuratie van de starter over de bus uit te laten voeren. Hiermee wordt het risico op fouten bij plaatsing tot een absoluut minimum beperkt. De instellingen voor de thermische en thermistorbeveiliging, alsmede de configuratie van in- en uitgangen geschiedt op afstand door de PLC middels de bus. Siemens is uniek op de markt met deze gepatenteerde technologie.

De elektronisch schakelende versie van M200D Standard heeft een complete softstarter functionaliteit geïntegreerd, inclusief by-pass contactor. Via de bus wordt de starttijd, startspanning en eventuele uitlooptijd geconfigureerd. Hiermee ontstaat een volledige softstarter voor motoren tot 5,5 kW in IP65 behuizing.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Industry Automation & Drive Technologies, Maarten Zeelenberg
Tel: (070) 333 2052
E-mail: maarten.zeelenberg@siemens.com
Internet: www.siemens.nl

Nadere inlichtingen voor de redactie
Persvoorlichting: Bernard H. Bos
Telefoon: +31 (0)70 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com