Siemens

Persbericht

200911.246

Den Haag, zondag 29 november 2009

München heeft nieuw herkenningspunt langs de A9 multimediakunstenaar maakt statement

Superstar 's werelds grootste draaiende kerstster van Siemens brandt

Een torenhoge windturbine uitrusten met LED's en zo een uiterst opvallend symbool voor klimaatbescherming en duurzaamheid neerzetten Siemens heeft hiermee een wereldwijd uniek en baanbrekend technisch project gerealiseerd. Het idee werd uitgevoerd in samenwerking met Michael Pendry, een multimediakunstenaar uit München, en vergde meer dan een jaar van intensieve voorbereiding. Vanavond, zondag 29 november om 20.00 uur, is s werelds grootste draaiende kerstster ontstoken. Tot 31 december 2009 laten zon 9.000 LEDs de windturbine tot in de verre omtrek stralen.

In het najaar van 2008 bespraken vertegenwoordigers van Siemens en multimediakunstenaar Michael Pendry uit München voor het eerst de mogelijkheid om een lichtend symbool voor groene technologie en duurzaamheid te creëren, voorafgaand aan de klimaattop in Kopenhagen. En wat symboliseert het duurzaam gebruik van energie beter dan een windturbine? Met zijn prominente plaats naast de A9 - een belangrijke verkeersader die elke dag door ruim 150.000 automobilisten wordt gebruikt werd de windturbine in Fröttmaning, voor de poorten van München, van meet af aan als ideale plaats beschouwd. De exploitant van de turbine, Stadtwerke München (het gemeentelijk nutsbedrijf), zegde toe het project te ondersteunen.

In de daarop volgende maanden werd het idee langzaam werkelijkheid. Aanvankelijk lag de nadruk op de technische haalbaarheid van het project. In het voorjaar van 2009 kwam een handvol deskundigen uit verschillende disciplines zoals windenergie, aerodynamica, verlichting en lijmtechniek bij elkaar om alle aspecten in kaart te brengen die nodig waren om het project te realiseren. Voor alle belangrijke vragen moesten antwoorden worden bedacht. Hoe moesten de LED's worden gerangschikt om zo min mogelijk effect te hebben op de aerodynamica van de windturbine? Welk type LED moest worden gebruikt? Met welke lijmsoorten blijven de LED's in alle weersomstandigheden het beste op hun plaats?

In de nazomer legden de windenergie-experts de laatste hand aan hun computersimulatie-analyses betreffende de effecten van de installatie op de aerodynamica van de rotorbladen. Vervolgens werd gestart met de tests onder reële omstandigheden. Bij windtunneltests aan de Technische Universiteit Berlijn werden meer dan 15 verschillende configuraties van LED-indeling, LED-modellen en kabelgeleiding geanalyseerd totdat de optimale oplossing was gevonden. Tests toonden aan dat de LED-installatie slechts een minimaal effect had op de prestaties van de windturbine.

Maar zelfs nadat alle windtunneltests eind van de zomer waren afgerond, moest er nog een aantal hindernissen worden genomen. Er was toestemming nodig van de betrokken instanties. Siemens' deskundigen op het gebied van verkeersveiligheid spraken met autoriteiten op het gebied van de (lucht)verkeersveiligheid. Per slot van rekening mag een kunstzinnige uiting geen enkel gevaar voor automobilisten of luchtreizigers opleveren. Onderzoek bevestigde dat mensen die dicht in de buurt van de windturbine wonen geen grote hinder zouden ondervinden van de lichten van de installatie. Ook het geluidsniveau van de windturbine zou niet toenemen.

Het geluidsniveau nam alleen toe tijdens de montage van de installatie zelf, die in een recordtijd van twee weken werd uitgevoerd. Meer dan 30 technici werkten aan het bevestigen van 1.000 lichtpunten, bestaande uit 9.000 LED's in speciale aerodynamische adapters, zodat de installatie een minimaal effect op de prestaties van de windturbine zou hebben. Tegelijkertijd werden de rotorbladen schoongemaakt, zodat de adapters stevig zouden blijven zitten, ook in bijzondere weersomstandigheden zoals regen en sneeuw, hoge luchtvochtigheid en temperaturen boven en onder het vriespunt. De technici legden meer dan 400 meter kabel via de naaf van de turbine om de LED's van stroom te voorzien en verschillende verlichtingsmotieven te genereren. Ten slotte werd de animatiesoftware voor de verlichting geïnstalleerd.

Vanavond, zondagavond 29 november om 20.00 uur was het zover: een teken en symbool voor een groene toekomst de Siemens Superstar, werd ontstoken.