Gemeente Nijkerk


Stageverslag burgemeester Renkema en wethouder Walet, gemeente Nijkerk

Collegeleden lopen stage bij Jeugdzorg

Gewoon jeugdzorg?

Afgelopen week was het de Week van de Jeugdzorg. In Gelderland gingen raadsleden, wethouders, Statenleden, burgemeesters en ambtenaren op stage in de jeugdzorg om de praktijk eens van dichtbij te ervaren. Zo ook burgemeester Renkema en wethouder Walet van de gemeente Nijkerk.

Burgemeester Renkema ging op bezoek bij de Hoenderloo Groep, bij De Sprint. De Sprint biedt onderwijs aan voor jongens vanaf 14 jaar, zodat zij op termijn een VMBO opleiding af kunnen ronden. Deze jongens zijn vaak met justitie in aanraking geweest en zitten allemaal met een ondertoezichtstelling in deze gesloten instelling. Dit is nodig omdat hun sociale omgeving er meestal niet één is die een goede en succesvolle toekomst garandeert. Bij de Sprint probeert men hier een kanteling in aan te brengen.

De werkwijze richting de jongeren is dan ook streng. Er wordt veel aandacht besteed aan het sociale netwerk om een jongen heen en aan eigen verantwoordelijkheid. Burgemeester Renkema vindt dit erg sterke punten van de aanpak van De Sprint. Als de omgeving er niet bij wordt betrokken, lijkt het mij dat een jongere wel uitermate sterk in zijn schoenen moet staan om niet in oud gedrag te vervallen.

Terugkijkend op de middag concludeert burgemeester Renkema: Ik wilde graag informatie opdoen bij een instelling die veel met jongeren te maken heeft die voor overlast zorgen in de woonomgeving en die daarnaast een niet zo rooskleurig toekomstperspectief hebben. Dit wilde ik mede omdat het vraagstuk ook voor mij steeds meer is gaan leven sinds wij in de regio Nijkerk een veiligheidshuis hebben.

Wethouder Walet ging op stage bij Pactum in Harderwijk, om eens binnen te kijken bij jeugdzorg gericht op (gezinnen met) jonge kinderen. De kinderen waren onder de indruk van hun gast en wethouder Walet was onder de indruk van de werkwijze van Pactum. Hij zag dat de professionals niet voor oplossingen kiezen, maar juist samen met ouders op zoek gaan naar wat past bij ouders en kind. Het werd de heer Walet duidelijk wat Pactum bedoelt met uitgaan van datgene wat werkt in een gezin.

Hoe verloopt de samenwerking met andere instanties? Wethouder Walet wilde graag antwoord op deze vraag omdat daarover vaak negatieve verhalen de ronde doen. Van Pactum hoorde hij dat de medewerkers veel investeren in samenwerking en dat het dan soms wel en soms niet lukt. Ze vertelden me dat het overdragen van de ene vorm van hulp naar de andere soms voor problemen zorgt, alleen al vanwege het papierwerk dat erbij komt kijken. Ook vinden medewerkers dat de (financiering van de) zorg voor kinderen en gezinnen eenvoudiger georganiseerd zou moeten worden. Ik hoop dat het Centrum voor Jeugd en Gezin een bijdrage zal leveren aan een betere aansluiting.

De Week van de Jeugdzorg is een initiatief van de Provincie Gelderland, in samenwerking met vertegenwoordigers van de Branche Jeugdzorg Gelderland. Kijk voor meer informatie op www.weekvandejeugdzorggelderland.nl.