Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Datum 30 november 2009 -

Onderwerp Geen kentekening bijzondere bromfietsen zoals Segways
-

Geachte voorzitter,

Op 25 maart 2008 heeft Uw Kamer twee moties aangenomen, namelijk: de motie De Krom-Roefs over het onder voorwaarden verlenen van ontheffing voor gebruik van de Segway in het verkeer (29398, nr.82); de motie De Rouwe-De Krom over het niet invoeren van een kenteken voor de Segway en de elektrische fiets (29398, nr. 83).

Ter uitvoering van deze moties heb ik het mogelijk gemaakt dat de Segway - in aanloop naar de definitieve wet- en regelgeving - reeds tot het verkeer wordt toegelaten. Sinds 1 juli 2008 is daartoe een gedoogregeling van kracht waarin wordt bepaald onder welke voorwaarden met de Segway aan het verkeer mag worden deelgenomen. Een voorwaarde die, vanuit het oogpunt van de handhaving is opgenomen, is de verplichting tot het voeren van een kenteken.

Gelet op de uitdrukkelijke wens van de Tweede Kamer ben ik voornemens de kentekenplicht voor de Segway te beëindigen. De afweging tussen beperktere mogelijkheden voor de handhaving, kosten voor verzekeraars en de voordelen voor eigenaren van Segways - in het bijzonder de kosten en moeite die gepaard gaan met het verkrijgen van een kenteken ­ heeft mij hiertoe doen besluiten. In overleg met mijn ambtgenoot van Justitie ben ik, ten behoeve van de handhaving, voornemens Segways te laten voorzien van een verzekeringplaatje. Het Verbond van Verzekeraars is bereid verzekeringsplaatjes te verstrekken zodra Uw Kamer zich hierover heeft uitgesproken. Het Verbond van Verzekeraars heeft daarbij aangegeven dat deze keuze kosten voor de verzekeraars met zich meebrengt.

Het wetsvoorstel dat ik onlangs naar Uw Kamer heb gestuurd tot wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 in verband met de aanwijzing van bromfietsen waarvoor geen Europese typegoedkeuring is vereist teneinde de toelating van bijzondere bromfietsen tot het verkeer te vereenvoudigen en wijziging van de Wet rijonderricht motorrijtuigen 1993 in verband met het herstel van enkele onvolkomenheden, maakt het dan ook mogelijk dat bijzondere bromfietsen, zoals Segways, zonder kenteken worden toegelaten tot het verkeer.

a
agina 1 van 2 P





oor eigenaren van Segways die reeds een kenteken hebben aangevraagd, geldt V Datum

dat:
zij het kenteken blijven voeren tot het bovengenoemde wetsvoorstel in Ons kenmerk VENW/DGMO-2009/9937 werking treedt. Dan worden de verzekeringspolissen vernieuwd en krijgen zij ook een verzekeringsplaatje;
zij hun kosten voor de goedkeuring en kentekening vergoed krijgen zodra het kentekenbewijs en de kentekenplaat zijn ingeleverd bij de RDW. Zij ontvangen hierover een brief van de RDW.

Ik zou het op prijs stellen als uw Kamer zich - vooruitlopend op de feitelijke behandeling van het wetsvoorstel ­ zou kunnen uitspreken over dit voorstel, waarbij het kenteken vervangen wordt voor een verzekeringsplaatje, zodat ik zowel eigenaren van Segways als het Verbond van Verzekeraars hierover duidelijkheid kan verschaffen.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

ir. Camiel Eurlings

agina 2 van 2 P