Nieuwste boek van Anne-Mei The over euthanasie nu in de winkel

30/11/2009 09:30

Uitgeverij Thoeris B.V.

Vandaag ligt in de winkel het nieuwe boek van Anne-Mei The:

Verlossers naast God

Dokters en euthanasie in Nederland

In Verlossers naast god beschrijft Anne-Mei The de ontstaansgeschiedenis van de euthanasiewet Nederland. Zij sprak talloze oudere artsen, die vaak al voordat de wet bestond, euthanasie verrichten bij terminaal zieke patiënten. Openhartig vertellen zij hoe dat er in die tijd aan toe ging, vaak klungelig omdat de dokter niet wist hoe euthanasie precies uitgevoerd moest worden. Ook vertellen ze hoe moeilijk ze het vonden om patiënten te helpen doodgaan. En hoe hun visie op euthanasie mede werd bepaald door ervaringen in hun privéleven.

Hoewel er in dit boek vooral dokters aan het woord komen, werd de euthanasiewet uiteindelijk vooral een zaak van ethici en juristen, zo blijkt uit de analyse van The. Wat vonden de dokters eigenlijk van de juridisering van hun terrein? Waarom is er juist en alleen in Nederland een euthanasiewet ontstaan? In het buitenland worden we er nog altijd om bewonderd en verguisd. Doen we het eigenlijk goed in Nederland?

The's verhalende vertelwijze maakt Verlossers naast god boeiend voor eenieder die wil nadenken over het omgaan met het levenseinde, hetzij in de beroepspraktijk, hetzij in het persoonlijke leven. The schreef alweer een belangrijk boek, dat niemand onberoerd zal laten.

Dr. Anne-Mei The is antropoloog en jurist. Zij is lector Palliatieve Zorg aan de Hogeschool Windesheim en senior onderzoeker bij de vakgroep Nieuwste Geschiedenis van James Kennedy aan de Universiteit van Amsterdam. Eerder verrichtte The onderzoek naar beslissingen rond het levenseinde. Zij schreef Vanavond om 8 uur, een boek over euthanasie; Palliatieve behandeling en communicatie, een proefschrift over het levenseinde van longkankerpatiënten en In de wachtkamer van de dood, leven en sterven met dementie in een verkleurende samenleving, waarvoor haar in 2009 de tweejaarlijke Psychogeriatrieprijs werd toegekend.





http://www.thoeris.nl