Computerspellen, bouwspeelgoed en poppen: de verlanglijstjes van 2009

30/11/2009 09:33

IPM KidWise

Computerspellen, bouwspeelgoed, poppen en gezelschapsspellen prijken dit jaar bovenaan de verlanglijstjes van Nederlandse kinderen. Dit blijkt uit het actuele verlanglijstjesonderzoek van IPM KidWise in samenwerking met KidsPanel. Bij dit onderzoek werden online vragen gesteld aan bijna 800 jongens en meisjes in de leeftijd 4-12.

Nederlandse kinderen zijn klaar voor het Sinterklaasfeest. Dit blijkt uit het feit dat bijna alle kinderen hun verlanglijstje al klaar hebben of van plan zijn dit nog te gaan maken. Kinderen tot 7 jaar laten niets aan het toeval over, zij hebben hun verlanglijstje al ver voor Sinterklaas klaarliggen. Naarmate kinderen ouder worden, maken minder van hen een verlanglijstje voor de Sint. Blijkbaar gaat een deel van de oudere kinderen ervan uit, dat de Sint ook zonder lijstje wel weet wat de wensen zijn.

Dit jaar zijn computerspellen (voor de WII en DS), bouwspeelgoed (LEGO is, vooral bij jongens, in 2009 razend populair), poppen en poppetjes (barbie-achtigen zoals Bratz en speelpoppetjes zoals Little Pet Shop of vechtpoppetjes) en gezelschapsspellen (zoals Holle Bolle Big en de klassieker Monopoly) vaak terug te vinden op de verlanglijstjes. Het zijn dezelfde categorieën speelgoed als de voorgaande jaren, maar wel ingevuld met speelgoed dat past bij de wensen van kinderen anno 2009. Dus poppen is een 'oude' categorie, maar die pop moet dan wel een Bratz zijn en popsterrenkleding dragen.

Wanneer kinderen erg jong zijn, ongeveer 4/5 jaar, wensen zij vooral bouwspeelgoed, poppen en poppetjes en auto's en vrachtauto's. Zodra kinderen ouder worden en 8 of 9 zijn, beginnen hun wensen te veranderen en vragen zij bijv. computerspellen en gadgets (zoals een mobiele telefoon) van Sinterklaas. Specifiek voor meisjes vanaf deze leeftijd geldt, dat ze herhaaldelijk spulletjes om zichzelf mooier te maken op hun lijstje zetten, bijvoorbeeld kleding, accessoires en make-up.

De top 3 per leeftijdscategorie ziet er als volgt uit:

4/5 jarigen:


1) Poppen en poppetjes


2) Bouwspeelgoed


3) Vervoer (bijv. autotjes)

6/7 jarigen:


1) Poppen en poppetjes


2) Bouwspeelgoed


3) Gezelschapsspellen

8/9 jarigen:


1) Bouwspeelgoed


2) Poppen en poppetjes


3) Computerspellen

10/12 jarigen:


1) Computerspellen


2) Gadgets (bijv. mobiele telefoons)


3) Jezelf mooier maken (bijv. kleding en accessoires)

En weet Sinterklaas het bovenstaande? Dit weekend gaan we daar achter komen.