Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Bewustwording ouders centraal in nieuwe campagne 'Rookvrij opgroeien' Eenderde van alle 4-jarige kinderen rookt thuis mee

Den Haag, 30 november 2009 - Eenderde (32%) van de 4 jarigen wordt thuis blootgesteld aan tabaksrook. Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO* in opdracht van STIVORO. "Een bijzonder hoog percentage. Zeker als je weet dat van de 0 en 1 jarigen nog 'maar' 9% thuis meerookt", aldus Lies van Gennip, directeur van STIVORO.

Van Gennip: "Die terugval is erg groot. Daar gaan we dan ook wat aan doen. We starten met onze nieuwe campagne 'Rookvrij opgroeien - Roken? Houd kinderen erbuiten'. Dit als vervolg op onze bekende campagne 'Roken, niet waar de kleine bij is'die we sinds 1997 voeren. Het meeroken door 0 en 1 jarigen is in die periode gedaald van 39% naar 9%. Kijken we echter naar de vierjarigen, dan zien we dat de daling is blijven steken op een derde dat nog steeds thuis meerookt. Daarom richten we ons met 'Rookvrij opgroeien' niet alleen maar op de allerkleinsten, maar ook op kleuters. We willen ouders wijzen op de schadelijke gevolgen van meeroken en een rookvrije binnenomgeving stimuleren. Hierin werken we onder andere samen met de Jeugdgezondheidzorg." arom ouders weer meer bij hun kind gaan roken als het ouder is; gegevens moeten nog aangeleverd worden] Schadelijke gevolgen
Meeroken door kinderen kan schadelijke gevolgen hebben voor hun gezondheid. Ze hebben meer kans op verkoudheid en luchtweginfecties, oorontsteking, benauwdheid en piepende ademhaling.

De campagne
Het doel van de campagne is ouders te voorzien van informatie over de schadelijke gevolgen van meeroken en over hoe ze hun kind kunnen beschermen. Van Gennip: "Voorlichting is essentieel om de daling in het meeroken verder voort te zetten. Daarin vervullen jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en kraamverzorgenden een belangrijke rol. Zij kunnen helpen om veel voorkomende misverstanden over meeroken door kinderen weg te nemen. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat roken onder de afzuigkap of bij het open raam al afdoende is, maar deze maatregel haalt slechts een deel van de rook weg. Ook denken veel ouders ten onrechte dat oudere kinderen niet meer zo gevoelig zijn voor de schadelijke effecten van meeroken." De campagne 'Rookvrij opgroeien' bestaat uit materialen voor ouders, zoals een folder en stickers en materialen en trainingen voor professionals.


* Sinds 1996 heeft TNS NIPO in opdracht van STIVORO jaarlijks data verzameld over meeroken via een internetpanel. Ieder jaar worden er ongeveer 500 ouders ondervraagd. Alle data zijn gewogen naar provincie, gemeentegrootte, geslacht, leeftijd, gezinsgrootte en opleiding. Het percentage 32% is het gemiddelde van 2007 en 2008. Het percentage 9 is afkomstig uit 2008. Het percentage 39 is afkomstig uit 1996.

///


Noot voor de redactie,