Universiteit van Tilburg

Persbericht 30 november 2009

Haagse UvT Sociëteit goed van start

Dr. Ab Klink, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en de Tilburgse sociaal-psycholoog prof.dr. Diederik Stapel waren de inleiders in het kader van de inauguratie van de UvT Sociëteit in Den Haag. Vorige week vond de eerste bijeenkomst plaats van dit initiatief van de Universiteit van Tilburg in sociëteit De Witte te Den Haag.

Doel van de UvT Sociëteit is verbinding te zoeken met politici, bestuursvoorzitters en beleidsmakers en zo de relevantie van haar onderzoek zichtbaar maken bij het bedrijfsleven, openbaar bestuur en de politiek. Daartoe organiseert ze (besloten) meetings voor een geselecteerde groep van veertig tot vijftig deelnemers in Den Haag, Brussel en Tilburg. Wetenschappers zullen hun (nieuwste) kennis presenteren aan en bediscussiëren met genoemde sleutelfiguren.

Initiatiefnemer en president van de UvT Sociëteit is prof.dr. Sylvester Eijffinger, hoogleraar Financiële Economie in Tilburg. Het College van Bestuur en de faculteiten van de UvT ondersteunen het initiatief.

Ab Klink ging in zijn bijdrage in op de rol van elites in de samenleving. De kosmopolitische elite heeft zich volgens hem afgewend van de massa; zit opgesloten in buitenwijken, weet niet goed wat er onder het volk leeft en andersom weet het volk niet wat de elite beweegt. Er moeten weer verbindingen worden gevonden en gelegd waarbij zogenaamde 'Hoffnungsträgers' een belangrijke rol spelen: charismatische politici - zoals Merkel, Verhofstadt, Mandela en Obama op gezette tijden waren- die hoopgevende oplossingen formuleren voor de drie belangrijkste thema's van deze tijd: integratie, vergrijzing en duurzaamheid. Daarmee kunnen ze bij de massa het vertrouwen in onder meer de politiek mogelijk weer herstellen; en wel op zo'n manier dat onzekerheden niet leiden tot een verstarrend conservatisme en tot stereotyperingen maar verruild worden voor perspectieven en betekenissen.

Diederik Stapel, directeur van het Tilburg Institute for Behavioral Economics Research (TIBER), presenteerde recente bevindingen met betrekking tot. impliciete en expliciete voorkeuren van Nederlandse kiezers. Vermeende tegenstellingen binnen het electoraat zijn veel kleiner dan we denken als we dieper analyseren. Meer nog dan 'geld' en 'God' heeft de mens behoefte aan structuur en orde, blijkt uit sociaal-psychologisch onderzoek. Mensen die structuur en orde wensen, zijn te vinden op de uiterste flanken van het politieke spectrum. Les extrêmes se touchent. Zo lijkt de achterban van PVV en SP op elkaar in hun hang naar structuur en helderheid. Verpauperde buurten met vuile straten versterken het gevoel van wanorde, onveiligheid en angst, dat een voedingsbodem vormt voor xenofobie, racisme en wantrouwen tegen de politieke elite. De politiek zou er dus goed aan doen prioriteit te geven aan het opknappen en schoonhouden van achterstandswijken.