UNAIDS cijfers tonen urgentie voor Harm Reduction

30/11/2009 10:52

AIDS Foundation East-West (AFEW)

Versterking (gezocht) voor één miljoen mensen die leven met hiv/aids

in Oost-Europa en Centraal-Azië als gevolg van het spuiten van drugs

Amsterdam,30 november 2009

Met het aansteken van duizend kaarsen op het Congres plein van de Rai in Amsterdam, vraagt AIDS Foundation East-West (AFEW) op 1 december - Wereld Aids Dag- aandacht voor 1 miljoen mensen in Oost-Europa en Centraal-Azië die leven met hiv/aids als gevolg van spuitend drugsgebruik. Een kaars staat symbool voor 1000 mensen. Bezoekers van het Soa-Hiv-Seks congres steken gedurende de hele dag de kaarsen aan. Uit de nieuwste cijfers van UNAIDS blijkt dat versterking in deze regio hard nodig is en Harm Reduction noodzakelijk.

Duizend kaarsen

Aanleiding voor het aansteken van duizend kaarsen zijn de nieuwste cijfers van UNAIDS waaruit blijkt dat Oost-Europa en Centraal-Azië de enige regio is waar de hiv-epedemie nog steeds groeit, en het aantal infecties sinds 2001 met 66% is gestegen. Rusland en de Oekraïne ervaren een snel groeiende nationale epidemie. Uit het rapport blijkt verder dat spuitend drugsgebruik de hoofdreden blijft van besmetting in deze regio. Toegang tot goede gezondheidszorg en behandeling is er nauwelijks, dit geldt zeker voor de groep spuitende drugsgebruikers. Onwetendheid, stigma en discriminatie belemmeren op grote schaal preventie en zorg. Veel overheden in de regio zijn aarzelend en zelfs afwijzend ten aanzien van Harm Reduction(1); spuitenruil en methadonverstrekking zijn (vaak) verboden.

De cijfers

Met wereldwijd bijna 16 miljoen spuitende drugsgebruikers die het risico lopen op een hiv-infectie als gevolg van bijvoorbeeld "vuile" naalden, is preventie van hiv/aids een absolute noodzaak. Alleen al in Oost-Europa en Centraal-Azië zijn er 3,7 miljoen spuitende drugsgebruikers(2), waarvan 1 miljoen leeft met hiv/aids. Deze regio ziet zich geconfronteerd met een nog steeds groeiende hiv/aidsepidemie Deze wordt vooral veroorzaakt door de hoge mate van (experimenteel) spuitend drugsgebruik onder jongeren. Ook worden steeds meer infecties veroorzaakt door onbeschermd heteroseksueel contact. Vandaar AFEW's niet aflatende oproep dat alle overheden in Oost-Europa en Centraal-Azië zo spoedig mogelijk de bewezen preventie methodes zoals Harm Reduction gaan invoeren.

AIDS Foundation East-West

AFEW is een Nederlandse, niet-gouvernementele, humanitaire, public health-organisatie die in Oost-Europa en Centraal-Azië werkt aan het verminderen van de impact van hiv/aids onder kwetsbare bevolkingsgroepen. Wilt u meer weten over de hiv/aids problematiek in Oost-Europa en Centraal-Azië en de programma's van AFEW? Kijk dan op www.afew.org

(1)Harm reduction

Hoewel er nog steeds geen algemene definitie is voor harm reduction, wordt de term meestal gebruikt voor beleid, strategieën en programma's die gericht zijn op het verminderen of tegengaan van de schadelijke gevolgen van spuitend drugsgebruik op de gezondheid. Harm reduction wordt door internationale organisaties zoals de WHO en UNAIDS gezien als een succesvolle strategie in de strijd tegen hiv/aids. AFEW's harm reductiontrainingen steunen de lokale partners bij de uitbreiding van activiteiten als spuitenruil, de distributie van condooms, gezondheidsvoorlichting, doorverwijsdiensten voor medische behandeling, drugs- en/of substitutiebehandeling en sociale steun. In veel van AFEW's programma's wordt gebruikgemaakt van harm reductionstrategieën.

(2)Bron: 'Global epidemiology of injecting drug use and HIV among people who inject drugs' van Mathers uit The Lancet 2008





http://www.afew.org