Gemeente Heerenveen


---


---

Werkzaamheden aan het groen in Heerenveen

In de eerste week van december 2009 beginnen de werkzaamheden aan het groen op diverse plaatsen in Heerenveen.

Renovatie heesterbeplanting Van Lidtstraat
De gemeente Heerenveen is van plan de beplanting, gelegen voor de woningen Van Lidtstraat 51,52 en 53, te rooien. De rozen groeien niet goed en zullen worden vervangen door een lage roze/wit bloeiende spierstruik, nl. Spiraea japonica 'Genpei'. De bestaande bomen blijven gehandhaafd. Er wordt een smalle doorgang gemaakt met tegels zodat de parkeerplaats beter bereikbaar is.

Spirea Japonica

Informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Piet Vaartjes, wijkteamleider in uw wijk. Zijn telefoonnummer 0513-617784.

Periodiek onderhoud aan houtsingels Oranjewoud-noord De houtsingels op de eilandjes in de waterpartijen tussen de Sophia Hedwiglaan nrs 2-24, en de Cissy van Marxveldtlaan/ Elizabethlaan 1-7 zijn toe aan het tweede deel van het periodiek onderhoud. Dit soort houtsingels, voornamelijk bestaande uit els en berk, hebben een afzettermijn van 12-15 jaar. Dit is nodig om de houtsingel jong, vitaal en dicht te houden. De onderhoudswerkzaamheden bestaan uit het afzetten van de beplanting. Afzetten wil zeggen: alle stammen tot ca 30 cm boven het maaiveld afzagen zodat de stobbe weer uit kan lopen. Hier en daar zal een enkele boom blijven staan.
De werkzaamheden
We hebben ervoor gekozen om de singels, waar deze breed genoeg zijn, in twee delen af te zetten vanwege de tegenstrijdige belangen van bewoners. In het winterseizoen van 2007-2008 is de westzijde van de houtsingels gekapt. Nu deze kant weer is aangegroeid wordt dit winterseizoen de oostkant afgezet, waarna de stobben weer zullen uitgroeien. Op deze manier blijft er opgaande beplanting bestaan. De werkzaamheden worden uitgevoerd met behulp van pontons. Het takhout wordt zoveel mogelijk op rillen gelegd. Dit wil zeggen dat takken en stammen ter plaatse op elkaar gestapeld worden en er zo een takkenril ontstaat. Deze takkenrillen zijn nuttig als schuil-, broed- en voedselplaats voor diverse dieren en als groeiplaats van diverse plantensoorten. Planning
De gemeente is van plan om vanaf januari 2010 met de werkzaamheden te starten. Op bijgaande schets staat de plaats waar het werk zal worden uitgevoerd.

Informatie
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de wijkteamleider in uw wijk, de heer Klaas Hofstee. Zijn telefoonnummer is 0513-617788.

Verwijderen bomen Scheerling
De gemeente Heerenveen is van plan om dit winterseizoen enkele bomen aan de Scheerling te kappen. Het is een viertal bomen voor de huisnummers Scheerling 2, 7, 15 en 18. De gemeente heeft lang geprobeerd om de beschikbare groeiruimte aan te passen om daarmee de bomen te sparen. Deze bomen worden erg groot en zoeken bij gebrek aan groeiruimte hun heil in aanliggende tuinen. Het gevolg is dat de voetpaden enorm opgedrukt worden en er geen fatsoenlijke loopruimte meer overblijft. Omdat we de veiligheid van de tottoirgebruikers niet langer kunnen garanderen, hebben we besloten om de bomen weg te halen. De gemeente is van plan om deze winter de bomen te kappen en niet weer te herplanten. De boomgaten worden dichtgestraat.
Informatie
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de wijkteamleider in uw wijk, de heer Jaap Veensma. Zijn telefoonnummer is 0513-617783.

Aanpak plantsoen Bolster
In de bewonersbrief van september hebben we voorgesteld het heestervak achter de huisnummers Bolster 30 tot en met 38 te rooien en het oppervlak in te zaaien met gras. Uit reacties blijkt dat niet alle bewoners dit een goed idee vinden, vanwege verarming van de sier- en natuurwaarde van het groen in de directe leefomgeving. Bovendien willen bewoners dat er speeltoestellen op komen. De gemeente wil hieraan niet meewerken en tolereert ook niet dat er toestellen door bewoners worden geplaatst. Wanneer het een grasveldje wordt, bestaat de mogelijkheid dat er gevoetbald wordt. Dit kan de nodige overlast veroorzaken en is daarom ongewenst. Omdat er geen unanieme mening is over de inrichting van het veldje, laten we de situatie zoals die is. We zullen de beplanting vervangen door nieuwe heesters variërend in hoogte tussen 1 en 1,50 meter met enkele opgaande solitairheesters.

Uitvoering
Op korte termijn gaan we over tot het rooien en weer inplanten van het heestervak.

Informatie
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de wijkteamleider in uw wijk, de heer Jaap Veensma. Zijn telefoonnummer is 0513-617783.

Renovatie groenstroken langs Waterranonkel
De beplanting langs de Waterranonkel is op een aantal plaatsen in slechte staat. De gemeente Heerenveen is van plan deze delen van de beplanting te rooien en hierna opnieuw in te planten. Dit zal gebeuren met Cotoneaster en Stephanandra; dezelfde soorten die er nu ook staan en goed dichtgroeien.


---