Milieudienst Rijnmond

DCMR en VRR produceren film over externe veiligheid

30.11.2009 10:20
Communicatie, Tessel Kans, T 010 - 2468 053

Film vergroot kennis over externe veiligheidsrisico's voor bestuurders en inwoners

Risico's van het maken, vervoeren en gebruiken van gevaarlijke stoffen worden mede beheerst door externe veiligheidsbeleid. De kans dat iets fout gaat waarbij slachtoffers vallen of schade aan de omgeving ontstaat, moet zoveel mogelijk worden beperkt. Bestuurlijke besluiten over externe veiligheidsbeleid kennen een langdurig en complex proces. Meerdere partijen zijn daarbij betrokken. DCMR en VRR hebben ter ondersteuning van dit proces een film laten maken die op een toegankelijke manier uitlegt wat externe veiligheid inhoudt.

Hulpmiddel

De film is bedoeld voor bestuurders van gemeenten en dient ter introductie bij bestuurlijke besluiten. Het gaat dan bijvoorbeeld om besluitvorming over een externe veiligheidsvisie, het vaststellen van een beleidslijn of het afgeven van een groepsrisicoverantwoording rondom een ruimtelijk besluit. Omdat de film een hulpmiddel is, blijft het geven van een toelichting of bespreking van de eigen externe veiligheidssituatie wel noodzakelijk. Zowel het IPO (Interprovinciaal Overleg), het netwerk Externe Veiligheid (Relevant) en gemeenten in de provincie Zuid-Holland hebben aangegeven de film goed te kunnen gebruiken.

Bewonersfilm

Voor bewoners is een tweede kortere versie van de film gemaakt. Hierin ligt de nadruk op wat externe veiligheid in een willekeurige gemeente voor bewoners inhoudt. De film kan zonder toelichting worden vertoond. Een gemeente kan de film bijvoorbeeld op haar website plaatsen of vertonen op een publieksbijeenkomst. Gemeente Rozenburg gaat de film gebruiken als onderdeel van haar risicocommunicatiebeleid.

Wetgeving

Marlouce Noest, Programmaleider Programmafinanciering externe veiligheid bij de DCMR: "Externe veiligheidswetgeving is vrij nieuw. Het bestuur krijgt de taak om risico's over externe veiligheid af te wegen en deze naar bewoners te communiceren. In de film wordt een vergelijking getrokken met verkeersveiligheid waar de risico's veel groter zijn en waar gemeenten ook maatregelen nemen om de risico's voor bewoners te verkleinen."

Opvragen

De film externe veiligheid voor bestuurders kan worden opgevraagd bij Marlouce Noest, T 010 - 2468 146 of marlouce.noest@dcmr.nl.