Wageningen Universiteit en Researchcentrum

27 nov 2009

Onderdeel: Praktijkonderzoek Plant en Omgeving

Gratis tanken met groene stroom van eigen windturbines CO2 -neutraal zakelijk reizen is binnen handbereik

Klaas Wijnholds van Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, onderdeel van Wageningen UR, legde vanmorgen 130 km van de vestiging in Valthermond naar het hoofdkantoor in Lelystad probleemloos af in een âgewoneâ auto met een 100% elektrische krachtbron.

Wijnholds heeft als projectpartner in het project âAgenda voor de Veenkoloniënâ de mogelijkheid de auto aan een gebruikstest te onderwerpen. Wijnholds is zeer enthousiast en voorziet goede mogelijkheden voor het zakelijk gebruik van dergelijke autoâs binnen het bedrijf. Het past ook prima binnen de bedrijfsfilosofie om CO2 -neutraal te zijn.

Op dit moment is de actieradius van de e-powered auto nog beperkt. Wijnholds moet dan ook stroom tanken in Lelystad om weer thuis te kunnen komen. Dat hij dit doet met groene stroom van de eigen windturbines van Wageningen UR is uniek in Nederland.

Voor het opwekken van groene stroom beschikt Wageningen UR over een eigen windmolenpark van 26 windturbines. Daarnaast timmert zij hard aan de weg om nieuwe vormen van duurzame energie te ontwikkelen en toepasbaar te maken. Het toepasbaar maken van groene stroom, in dit geval afkomstig van windturbines, als brandstof voor autoâs past prima binnen de missie van Wageningen UR: "To explore the potential of nature to improve the quality of life". Â