Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Pont de Woude krijgt in 2010 nieuwe tarieven

Publicatiedatum : 30 november 2009

De tarieven van de veerpont bij de Woude gaan per 1 januari 2010 omhoog. Een overtocht kost dan EUR 1,-- per persoon, met auto EUR 2,--. Bewoners met een abonnement betalen per jaar EUR 70,-- (met fiets). Een auto-abonnement kost vanaf januari EUR 175,--. Met de tariefsverhoging wordt een bijdrage geleverd aan de financiering van het onderhoud en de exploitatie van de pont. Vanaf 1 januari gaan wij als de eigenaar van de pont deze taken zelf uitvoeren.

Het nieuwe veerkantoor van Pont De Woude Ter voorbereiding op de overdracht aan het hoogheemraadschap zijn de huidige overtochttarieven bekeken. Deze zijn sinds 2006 niet meer aangepast. De kosten voor onderhoud, exploitatie en bediening van de pont bedragen jaarlijks circa EUR 300.000,--. Omdat wij deze kosten niet op alle inwoners van Noord-Holland willen afwentelen is een tariefsverhoging noodzakelijk.

Voor het overtochtgeld wordt uitgegaan van eenvoudige en afgeronde bedragen. Ook is de tarievenstructuur vereenvoudigd door het laten vervallen van bijvoorbeeld meervaartkaarten en seniorenkortingen. Wel zijn voor frequente gebruikers de jaarabonnementen gehandhaafd, de kosten hiervoor zijn alleen geïndexeerd. Een fietser betaalt voor een abonnement EUR 70,-- (was EUR 60,--), een automobilist EUR 175,-- (dit was EUR 150,--). Punt van overweging is nog om de pont voor kinderen tot 4 jaar gratis te maken.

Verbinding met het vaste land

Veerpont de Woude vaart van en naar de provinciale weg N246 en het eiland de Woude, over de Markervaart. De pont is de enige verbinding met het vaste land en is bedoeld voor inwoners van De Woude en recreanten.

Definitief besluit

De tariefsverhoging voor pont de Woude is een voorstel van het dagelijks bestuur van het hoogheemraadschap. Het algemeen bestuur neemt op 16 december een definitief besluit.