Gemeente Zoetermeer

Chinese delegatie verrijkt Zoetermeer met foto-expositie

Maandag 30 november wordt een groot aantal kunstfoto's van kunstenaars uit de stad Xiamen
geschonken aan de gemeente Zoetermeer. Een delegatie, onder leiding van de voorzitter van
de grootste culturele organisatie van Xiamen, bezoekt Zoetermeer op 29 en 30 november.
Naast het aanbieden van de foto-expositie aan Zoetermeer ontmoeten zij ook collega-kunstenaars om mogelijke samenwerkingsprojecten in de toekomst bespreken. Het bezoek is een vervolg op de al langer lopende uitwisselingen op het gebied van kunst en cultuur met de stad Xiamen, waarmee Zoetermeer al een aantal jaren een vriendschappelijke band heeft.

Afgelopen september openden de wethouders Haan en Smit tijdens een 'Holland-missie' met minister Van der Hoeven van Economische Zaken, een grote expositie over Zoetermeer in de hoofdbibliotheek van Xiamen. Foto's uit de nieuwe uitgave van 'De Gave Stad' zijn daar tentoongesteld evenals een aantal kunstwerken van een tiental Zoetermeerse kunstenaars.

Nu biedt Xiamen een groot aantal foto's aan over Xiamen om meer bekendheid te geven aan de stad. De foto's zijn vanaf 30 november tot en met 3 december te zien in het Centrum voor Kunst en Cultuur (CKC) aan de Leidsewallen. Daarnaast overhandigen zij Chinese boeken aan de directeur van de bibliotheek van Zoetermeer.

De gemeente Zoetermeer heeft al geruime tijd contacten met Xiamen en sinds 2005 een officiële vriendschapsband. Naast contacten op economisch gebied (waaronder het bevorderen van zakencontacten voor bedrijven uit Zoetermeer en de regio) heeft de band ook als doel meer kennis en ervaringen uitwisselen op het gebied van kunst en cultuur, sport en onderwijs.

Zo hebben Zoetermeerse kunstenaars gastcolleges gegeven op de kunstacademie in Xiamen en exposities verzorgd. Chinese en Zoetermeerse kunstenaars hebben meerdere keren samengewerkt aan tentoonstellingen. Daarnaast traden verschillende culturele gezelschappen uit Xiamen op in Zoetermeer zoals het Chinees kamerorkest, dansstudenten en poppenspelers. Hierbij zijn tevens contacten gelegd met onder meer het CKC en Dutch Academy for Performing Arts voor toekomstige uitwisselingen.

Op sportief gebied heeft het team van de Dutch Dragons meegedaan aan drakenbootwedstrijden in Xiamen. Verder maakt een aantal studenten van de Academie voor ICT Zoetermeer deel uit van een IT-project op het software-park van de Universiteit van Xiamen.