Gemeente Etten-Leur

Veiligheid in Winkelhart staat voorop

Een onderlinge website, groeps-sms-alert en intensievere samenwerking.

Speciale winkelwebsite

Winkelhart Etten-Leur is aangesloten bij een door het Hoofdbedrijfsschap Detailhandel (HBD) ontwikkelde website. Deze site is vrij toegankelijk, echter een bepaald deel van de website is afgeschermd via een inlogcode. De ondernemers in het winkelhart kunnen zich aansluiten bij de website en ontvangen dan de inlogcode. Verwacht wordt dat via de website de communicatie tussen de ondernemers in het winkelhart onderling en de communicatie tussen de ondernemers met de gemeente en de politie sterk verbeterd kan worden. Meldingen kunnen direct op de site worden gedaan. Onmiddellijk kunnen alle collega-ondernemers tegelijkertijd gewaarschuwd worden via een gratis sms-alert. Zo weten zij meteen wat er aan de hand is in het Winkelhart. De website bevat ook een registratiesysteem voor een (collectief) winkelverbod. Hiermee kunnen en mogen de aangesloten winkeliers ongewenste klanten die zij de toegang tot hun eigen winkel of meerdere winkels binnen hun winkelgebied ontzegd hebben, openbaar maken voor hun collega-ondernemers.

Groeps-sms-alert

Alle ondernemers in het Winkelhart kunnen zich aanmelden voor deelname aan de groeps-sms-alert dienst van de politie. Groeps-sms-alert is niet gekoppeld aan een bepaalde postcode maar aan de doelgroep waarvoor deze bestemd is; in dit geval alle ondernemers van het Winkelhart. Ben je als ondernemer aangemeld, dan kan de politie in bepaalde gevallen door middel van een sms om tips, medewerking of alertheid met betrekking tot incidenten dan wel andere veiligheidszaken vragen. Voor winkeliers valt hierbij te denken aan een waarschuwing voor verdachte personen, uitgifte van vals geld of zakkenrollerij. Het voordeel is dat de pakkans van de dader verhoogd wordt en dat collega-winkeliers in korte tijd geïnformeerd kunnen worden over actuele zaken op veiligheidsgebied. Een dergelijk systeem is al in meer gemeenten opgezet.

Samenwerking wordt verstrekt

De samenwerking tussen de politie, scorpions beveiliging (het Etten-Leurse bedrijf dat zorgdraagt voor de beveiliging van het winkelhart) en buitengewoon opsporingsambtenaren wordt verstrekt. Regelmatig zullen er overleggen plaatsvinden waarbij de diverse disciplines aanwezig zijn. Er wordt onderling informatie uitgewisseld waarbij alle partijen alert kunnen zijn op diverse zaken.

Stadskantoor

Roosendaalseweg 4
4875 AA Etten-Leur
Tel: 076 - 502 40 00
Fax: 076 - 503 38 80

info@etten-leur.nl