Gemeente Langedijk


* Jongeren en ouderen in gesprek

Jongeren en ouderen in gesprek

30-11-2009 -
Jongeren en de ouderen creëren samen mogelijkheden om op een gelijkwaardige manier van gedachten te wisselen over de punten die jong en oud verdeeld lijken te houden, resulterend in een fototentoonstelling met pittige uitspraken van jong en oud. Dat is de bedoeling van het project `Het gezicht van de jeugd'. Kern8 is in opdracht van de gemeente Langedijk gestart met het project en is naarstig op zoek naar ouderen die mee willen doen. Het project `Het gezicht van de jeugd' wil jong en oud uitdagen om hun ware gezicht aan elkaar te laten zien, elkaar te leren kennen en zich te laten kennen. In dat kader gaan jongeren uit Oudkarspel en Noord-Scharwoude in gesprek met oudere buurtbewoners over het gebruik van buitenruimtes. Per dorpskern nemen acht jongeren en acht volwassenen in een werkgroep actief deel aan het project. Als journalisten en fotografen gaan de jongeren op pad om foto's te maken van hun eigen doelgroep en van de ouderen en om interviews onder ouderen af te nemen. Het begrip oudere is overigens relatief: iedereen die niet meer tot de groep `jeugd' behoort, valt onder de definitie van oudere. U hoeft dus niet tot de senioren te behoren om u hiervoor aan te melden. Het mag natuurlijk wel. Iedereen die met jongeren in gesprek wil over hoe het vroeger was op straat, wat jongeren vroeger daar deden en hoe de jeugd zich tegenwoordig buiten vermaakt is van harte uitgenodigd om mee te doen.

De jongeren gaan een gesprek aan met een geselecteerde groep volwassen bewoners, aan de hand van de vragenlijst. De jongeren gaan in duo´s op zoek naar ´Het gezicht van de jeugd'. In een workshop leren zij interviewtechnieken en krijgen zij van een professionele fotograaf tips en adviezen over fotografie. De vragen zijn zo geformuleerd dat de oudere bewoners de kans krijgen om open en eerlijk te spreken. De vragen dwingen de jongeren om te luisteren en te reageren.

De campagne loopt van oktober tot in maart. Momenteel is de ambulant jongerenwerker en een speciaal aangetrokken projectcoördinator van Kern8 bezig met het werven van de zestien jongeren. Wanneer ook de oudere deelnemers zijn geworven, zullen de interviews plaatsvinden en worden de resultaten verwerkt in een foto-expositie voor en door jong & oud met daarbij een uitsprakengalerij. Wilt u meedoen in dit project en jongeren de kans geven u te interviewen? Meldt u aan door een e-mail te sturen aan: jeanneke.van.schaik@kern8.nl of belt u met Jeanneke van Schaik (06-53848540).