Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van maandag 30 november 2009

Het Waterbouwkundig Laboratorium van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken brengt overstromingen in kaart

Door de aanhoudende regen van de laatste dagen is de IJzer buiten haar oevers getreden. Het Waterbouwkundig Laboratorium gaat daarom met een helikopter de lucht in voor het nemen van luchtopnames. De opnames worden gebruikt om bestaande overstromingskaarten uit te breiden of te verfijnen.

Het hydrologisch Informatiecentrum van het Waterbouwkundig Laboratorium (WL) heeft, in samenwerking met het Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen (AGIV), een contract opgesteld met een helikoptermaatschappij om in geval van overstromingen binnen een tijdspanne van 12 uur de lucht in te gaan voor het maken van digitale luchtopnames. Dat gebeurt na overleg met alle waterbeheerders.

Een helikopter kan onder het wolkenplatform vliegen wanneer de wolken niet lager hangen dan 300 meter. Dit maakt de helikopter inzetbaar bij slechte weerscondities en verhoogt dus de kans om de lucht in te gaan bij overstromingen. De kosten om op die wijze informatie over de overstromingen in te winnen zijn bovendien relatief laag in vergelijking met andere en minder zekere mogelijkheden.

De video-opnames worden gemaakt met een gyroscopisch gestabiliseerde WESCAM camera. Deze camera maakt volledig schokvrije beelden en heeft een sterke zoomlens. Het systeem is aan de buitenkant van de helikopter vastgemaakt. De gps-gegevens die de positie van de helikopter aangeven, worden ook geregistreerd en in overdruk op het beeld weergegeven. Op die manier kan nadien ieder plekje met grote nauwkeurigheid worden teruggevonden en wordt de postprocessing vergemakkelijkt.

De digitale beelden worden door het Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen (AGIV) omgezet in een overstromingskaart. De gedigitaliseerde overstromingskaarten laten toe een beter inzicht te verwerven in de dynamiek van de waterlopen en overstromingen in de valleien. Enerzijds worden de niet of minder bekende knelpunten adequaat vastgelegd op kaart, anderzijds kunnen de contouren van de gekende overstromingszones worden geactualiseerd.

Nuttige links:

www.waterstanden.be (http://www.waterstanden.be/)

www.agiv.be (http://www.agiv.be/)

www.watlab.be (http://www.watlab.be/)