Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Aanbieding Eindrapport Nulmeting op Kaart
B

Geachte Voorzitter,

Op 1 januari 2007 is het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG) ingegaan. Vanaf dat moment zijn de provincies verantwoordelijk voor het realiseren van rijksdoelen in het landelijk gebied in de periode 2007-2013. Om goed te kunnen bepalen hoe groot de exacte opgave is die de provincies moeten realiseren is duidelijkheid over de beginsituatie op 1 januari 2007 voor de Ecologische Hoofd- structuur (EHS) en Recreatie om de Stad (RodS) van belang. Bij de start van het ILG was reeds bekend dat de beginsituatie nader gepreciseerd moest worden. Met de provincies is in de ILG-bestuursovereenkomsten dan ook afgesproken om die beginsituatie op een later moment feitelijk en definitief vast te stellen door uit- voering van het gezamenlijke project Nulmeting op Kaart (NOK).

Nulmeting op Kaart
Hierbij informeer ik u over de resultaten van het project NOK. NOK heeft geleid tot een gezamenlijk vastgesteld beeld van de taakstellingen en de stand van zaken (per 1 januari 2007) van de EHS en RodS. Daarnaast is een systeem ontwikkeld om de voortgang cijfermatig en op kaart te registreren. De restanttaakstelling (taakstelling minus realisatie) voor Rods moet in de ILG- periode (dus tot 2014) worden gerealiseerd. De realisatie van de restanttaak- stelling voor de EHS loopt door tot in 2018.

Bij de aanpak is er voor gekozen om de voortgang eenduidig per provincie en per doel op GIS-kaarten vast te leggen. De situatie op 1 januari 2007 (start ILG) geldt als de nulsituatie, waar de voortgang van de daaropvolgende jaren op zal worden geënt.
Het eindrapport heb ik als bijlage bij deze brief bijgevoegd. Acht landelijke kaarten maken onderdeel uit van dit eindrapport1.


1 De voortgang van het beheer per 1-1-2007 is bekend; de intekening van de afgesloten beheerovereenkomsten vindt later plaats in dezelfde 8 kaarten.

Verschil tussen nulmeting en eerdere rapportages

De taakstellingen voor de EHS (275.000 hectare Nieuwe EHS als onderdeel van het totaal van 728.500 hectare) en RodS (14.563 hectare) zijn niet gewijzigd. Op onderdelen van de EHS (nieuwe natuur, robuuste verbindingen etcetera) zijn de

taakstellingen aangepast en doorvertaald in de restanttaakstellingen. Met de provincies zijn definitief afspraken gemaakt over de provinciale verdeling van de taakstellingen.

De Tweede Kamer is geïnformeerd over de realisatie en restanttaakstellingen voor verwerving en inrichting EHS en RodS via het Groot Project EHS (Kamerstuk 2008-2009, dossiernummer 30825, nummer 14) en het jaarverslag van LNV (Kamerstuk 2008-2009, dossiernummer 31924 XIV, pagina 40).

In onderstaande tabel zijn de resultaten van NOK vergeleken met de eerder gerapporteerde cijfers per 1 januari 2007.

RESTANTTAAKSTELLINGEN (hectare) per 1-1-2007
Rapportage Nulmeting op Kaart aan Tweede Kamer
EHS
verwerving 36.770 35.545 inrichting 124.100 116.725 RodS
verwerving 4.891 5.129 inrichting 9.630 6.171

De restanttaakstelling voor verwerving en inrichting EHS is lager dan aan de Tweede Kamer gerapporteerd. Dit betekent dat bij de aanvang van het ILG meer is verworven en ingericht dan in het Groot Project EHS is gemeld. De restanttaakstelling voor verwerving RodS is hoger dan in het jaarverslag verantwoord; hier staat tegenover dat fors meer is ingericht.

Ik word er door de provincies op gewezen dat zij bij het bepalen van de restant- taakstelling de werkvoorraad als gerealiseerd hebben ingeboekt. Het gaat daarbij om:

- het naar de juiste plek ruilen van het aan EHS en RodS toegerekend BBL- bezit;

- het conform planvorming afronden van de oppervlakte EHS en RodS, waarvan de inrichting onderhanden is;

- de omslag EHS van verwerving naar beheer.

Over het ruilen van BBL-bezit naar de juiste plek en het afronden van inrichting onderhanden zijn afspraken met de provincies gemaakt.

Pagina 2 van 3

Over het realiseren van de omslag van verwerving naar beheer zullen in de Directie Natuur, Landschap en Platteland midterm review afspraken met de provincies worden gemaakt. Deze afspraken Team ILG kunnen consequenties hebben voor de hier gepresenteerde restanttaakstellingen EHS.
Datum 30 november 2009 Op de kaarten met de gerealiseerde oppervlakte EHS en RodS kan deze werk- Onze referentie voorraad niet worden weergegeven. Hierop kan alleen worden aangegeven welke NLP/2009/926 oppervlakte inmiddels fysiek is gerealiseerd. Uitgaande van de kaarten bedragen voor EHS de fysieke restanttaakstelling verwerving 100.717 hectare en de fysieke restanttaakstelling inrichting 143.730 hectare; voor RodS zijn deze cijfers 8.744 hectare en 8.902 hectare.

Ik ga ervan uit dat de provincies zich tot het uiterste inspannen om ook die werk- voorraad te finaliseren zodat deze te zijnertijd ook als fysiek gerealiseerd op de kaarten kan worden weergegeven.

Tot slot
Ik ben in overleg met de provincies over aanpassing van het format voor de ILG- voortgangsrapportage. Op basis hiervan ben ik in staat ook de komende jaren adequaat te rapporteren over de voortgang van EHS en RodS inclusief de werk- voorraad.

Vooruitgang wordt geboekt maar om de doelstellingen van EHS en RodS op tijd te halen is aandacht en inspanning nodig van alle betrokkenen: het Rijk, de provin- cies maar ook andere betrokkenen, zoals de terreinbeheerders en de belangen- organisaties. Alleen door samen de schouders eronder te zetten kunnen we de benodigde stappen zetten om onze natuur- en recreatiegebieden te beschermen, te ontwikkelen en te behouden.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg

Pagina 3 van 3


---- --